De AEEA verplicht fabrikanten en importeurs om producten die zij op de markt hebben gezet en die aan het einde van hun levensduur zijn correct af te voeren en op te ruimen. Daarvoor moeten zij een waarborg afgeven en hun producten in een speciaal register aanmelden.
De AEEA-regeling geldt voor elke fabrikant of importeur van elektrische producten. In de AEEA-regeling worden zij beide ‘producent’ genoemd. Volgens de AEEA moeten producenten voldoen aan de AEEA-regels; zij hebben de ‘producentenverantwoordelijkheid’. De fabrikant in het land waarin hij fabriceert. De importeur in het land waarin hij importeert. Een Nederlandse importeur die zonnepanelen uit Duitsland importeert, moet dan in Nederland aan de AEEA-verplichtingen voldoen. Op basis van de AEEA moeten producenten onder andere:
‘Misschien zegt je (buitenlandse) fabrikant dat hij de AEEA-registratie van jouw producten voor je heeft geregeld’, vertelt Jan-Willem Jehee van de stichting ZRN. ‘Maar de kans is groot dat hij dat niet volgens de wettelijke regels heeft gedaan. De overheid geeft namelijk in een speciale uitspraak aan dat fabrikanten nooit de verplichtingen van een importeur mogen overnemen. Een importeur is zelf verantwoordelijk voor de afvalverwerking van de producten die hij op de markt brengt. Een importeur blijft daarmee altijd wettelijk aansprakelijk voor de producentenverantwoordelijkheid. Daarom moet hij zelf geregistreerd staan en niet de fabrikant, want de importeur is degene die aangesproken wordt op de afvalinname.’
De juni 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, het potentieel van de directe lijn, balkonzonnepanelen en het verhogen van het zelfverbruik.