Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Zonatlas: ‘Data atlas kan netbeheerders helpen met netcongestie’
(foto: Pixabay)

Zonatlas: ‘Data atlas kan netbeheerders helpen met netcongestie’

Zonatlas wil in Nederland een oplossing lanceren die netbeheerders inzicht gaat bieden in de mogelijke netcongestie die ontstaat door de opmars van zonnepanelen.

‘Wanneer er in een gebied plotseling veel zonnepanelen worden geplaatst, heeft dit effecten op het elektriciteitsnet. Het Nederlandse net kan veel hebben, maar er is een limiet aan de hoeveelheid zonne-energie die ons stroomnet veilig aankan’, aldus Zonatlas.

Momenteel wordt door netbeheerders onderzocht hoeveel zonnestroom in een bepaald gebied veilig kan worden opgewekt, zonder dat het net te veel wordt belast. Zonatlas meldt nu in combinatie met de weersverwachting in kaart te kunnen brengen wat de pieken gaan zijn op bijvoorbeeld werkdagen en in het weekend. Hierop kan worden ingespeeld wanneer deze data wordt gecombineerd met de data van netbeheerders. Netbeheerders weten immers al vaak waar bestaande zonnepaneleninstallaties aanwezig zijn.

In Duitsland heeft Zonatlas’ partner reeds een oplossing ontwikkeld die inzicht biedt in de netcongestieproblematiek van netbeheerders. Door de gebouw-geometrie te combineren met de zonpotentie data, instralingsdata en fotovoltaïsche data, kan tijdig in kaart worden gebracht in welke gebieden teveel stroom wordt opgewekt voor een gegeven periode.

Door de data ook in Nederland nu al beschikbaar te stellen aan samenwerkingsverbanden met netbeheerders, wil Zonatlas eventuele problemen in het net vroegtijdig identificeren. 

Nu in Solar Magazine

Mei 2019

Vernieuwde aanpak innovatie in zonne-energie door ECN part of TNO: ‘Het is tijd voor pv 2.0, we bewegen steeds verder weg van one-size-fits-all-oplossingen’ Nieuw directieteam KiesZon wil groeien in zakelijke én...
Vacatures
Zonmaat zoekt:

Elektricien

Zonmaat zoekt een elektricien omgeving Utrecht.
Fulltime • Omgeving Utrecht
Zonneplan zoekt:

Backend PHP Developer

Zonneplan zoekt een Backend PHP Developer
Fulltime • Zwolle
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!