Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
‘Versnelling energietransitie vraagt om moderner toezicht op netbeheerders’
(foto: Tennet)

‘Versnelling energietransitie vraagt om moderner toezicht op netbeheerders’

In de regulering van netbeheerders speelt de energietransitie nog geen rol, terwijl de markt staat te springen om een moderne, faciliterende netbeheerder. Dat blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau Ecorys.

In het onderzoek van Ecorys lieten Nuon, Essent, Eneco, Fastned, ENGIE en BudgetEnergie in kaart brengen op welke terreinen betere prestaties van netbeheerders gewenst zijn en hoe dit in de praktijk gebracht kan worden. Ten aanzien van zonne-energie geeft Ecorys onder meer advies over het (sneller) laten aansluiten van zonnestroominstallaties. ‘De energiemarkt van de toekomst is dynamisch, daarom is het van belang dat netbeheerders snel reageren op verzoeken tot nieuwe aansluitingen; bijvoorbeeld voor oplaadpunten voor elektrische auto’s, het aansluiten van zonne-en windparken, et cetera’, aldus Eocrys in het rapport.

Volgens Ecorys helpt het de energietransitie wanneer er eenduidige, transparante en afdwingbare prestatie-eisen komen voor netbeheerders. Momenteel worden netbeheerders vooral beoordeeld op onderwerpen als storingsminuten. Het rapport gaat in op de manier waarop netbeheerders gestimuleerd kunnen worden, zodat marktpartijen de energietransitie kunnen versnellen. Om tot verandering te komen is meer nodig dan vrijblijvend overleg. Wanneer de regulering van netbeheerders met heldere spelregels stuurt op prestaties die van belang zijn voor de energietransitie, zal deze ook sneller gaan.

De energieleveranciers zien het rapport volgens de betrokkenen als een belangrijke stap om samen met de netbeheerders tot een plan te komen hoe de taken te verdelen en hoe de transitie te versnellen.

Nu in Solar Magazine

September 2017

De september-editie van Solar Magazine bevat artikelen over: TULiPPS Solar start zonnepanelenproductie in Waalwijk op Energyra wil zonnepanelenfabriek in Zaandam: ‘Kans dat het faalt minder dan 5 procent’ Designbureaus nemen...
Vacatures
Zon Advies Nederland zoekt:

Topadviseur zonnepanelen franchise

Zon Advies Nederland zoekt een topadviseur zonnepanelen franchise
Fulltime • Nederland
AliusEnergy zoekt:

Werkvoorbereider / Technisch binnendienst medewerker

AliusEnergy zoekt een Werkvoorbereider / Technisch binnendienst medewerker.
Fulltime • Eersel
Meld mij aan voor de Solar Magazine nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws! Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!