Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
TU/e en Universiteit Utrecht brengen prestaties zonnepanelen Nederland in kaart
(foto: Pixabay)

TU/e en Universiteit Utrecht brengen prestaties zonnepanelen Nederland in kaart

De Universiteit Utrecht en de Technische Universiteit Eindhoven gaan samen met onderzoekscentrum SEAC en Autarco onderzoek doen naar de prestaties van zonnepanelen in Nederland.

Ongeveer 2 miljoen zonnepanelen werden vorig jaar in Nederland geïnstalleerd, goed voor 525 megawattpiek aan vermogen. Leveren al die zonnepanelen wel op wat vooraf berekend is? De Universiteit Utrecht en de Technische Universiteit Eindhoven gaan samen met onderzoekscentrum SEAC en Autarco onderzoek doen naar het antwoord op deze vraag. ‘Onze huidige zonne-energiemodellen zijn gebaseerd op theoretische opbrengsten, maar data over de daadwerkelijke prestaties zijn beperkt beschikbaar’, legt TU/e-onderzoeker Roel Loonen uit: ‘Presteren de systemen wel zoals de installateurs verwachten dat ze doen?’

Eigenaren van een zonnestroomsysteem kunnen daarom op de website van het Nationaal Solar Onderzoek opgeven hoeveel kilowattuur hun systeem tot de dag van invullen heeft opgewekt. 3 weken later worden ze opnieuw verzocht hun kilowattuuropbrengst door te geven. Deze opbrengst wordt vervolgens vergeleken met een berekende verwachte opbrengst op basis van de ligging, oriëntatie, hellingshoek en vermogen van het systeem.

De deelnemers krijgen na afloop een rapport toegestuurd met daarin een analyse van de prestaties en de prestaties die ze hadden mogen verwachten op basis van de zoninstraling. Het theoretisch cumulatief geïnstalleerd vermogen van zonnepanelen in Nederland is in 2017 volgens de betrokken partijen ongeveer 2.500 megawattpiek.

Nu in Solar Magazine

Juni 2018

Eerste zonnepanelen rollen in oktober 2018 uit fabriek Energyra: ‘Kleine maar vergaand geautomatiseerde zonnepanelenfabriek heeft in Europa de toekomst’ Kansen voor Nederlandse machinebouwers, maar concurrentie groot:...
Vacatures
Van der Valk Solar Systems zoekt:

Inside sales professional

Van der Valk Solar Systems zoekt een inside sales professional
Monster • Fulltime
BayWa zoekt:

Technisch commerciële binnendienst (België)

BayWa zoekt een Sales Representative
Fulltime • België
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!