Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Nanodeeltjes kleuren zonnepanelen groen
(foto: AMOLF)

Nanodeeltjes kleuren zonnepanelen groen

Onderzoekers van AMOLF, de Universiteit van Amsterdam en het Energieonderzoekcentrum Nederland (ECN) hebben een technologie ontwikkeld waarmee een zonnepaneel van een heldere groene kleur kan worden voorzien.

Het rendement blijft daarbij grotendeels intact. De stroom in de zonnecel wordt met 10 procent verlaagd. Ze pasten silicium nanodeeltjes toe in het glas van een zonnepaneel die een deel van het zonlicht verstrooien, waardoor een groene kleur zichtbaar is over een breed hoekbereik. Het realiseren van gekleurde zonnepanelen is volgens de onderzoekers een belangrijke stap naar de integratie van zonnepanelen in de gebouwde omgeving en het landschap. Het onderzoek is verschenen in het tijdschrift Applied Physics Letters.

De ontwikkeling van zonnepanelen heeft zich de afgelopen jaren vooral gericht op het maximaliseren van het rendement: commerciële panelen zetten zo’n 22 procent van de energie van zonlicht om naar elektriciteit. Om dat te bereiken worden de silicium zonnecellen voorzien van een gestructureerd oppervlak met een anti-reflectiecoating, zodat het zonlicht zo efficiënt mogelijk wordt ingevangen. Die structuur geeft de panelen een donkerblauw of zwart aanzien.

Om de gekleurde panelen te maken, gebruikten de onderzoekers het effect van ‘Mie’-verstrooiing: de resonante terugkaatsing van licht van een bepaalde kleur door nanodeeltjes. Het lichtverstrooiingseffect door Mie-resonanties kan goed worden gecontroleerd: door de grootte van de nanodeeltjes aan te passen kunnen in principe alle kleuren worden gemaakt. 

Nu in Solar Magazine

Juni 2017

De juni-editie van Solar Magazine bevat artikelen over:   NEN1010: installatiekwaliteit continu onder druk, roep om opleverkeuring Vlaamse energieminister Bart Tommelein 1 jaar op zijn post: ‘Nieuwe promotiecampagnes voor...
Vacatures
Van der Valk Solar Systems zoekt:

Inside Sales Professional

Van der Valk Solar Systems is voor haar afdeling Verkoop Binnendienst op zoek naar een fulltime Inside Sales Professional.
Fulltime • Monster
Oranjedak zoekt:

PV engineer

Oranjedak zoekt een PV engineer/werkvoorbereider. Met vijf vestigingen binnen Nederland en ruim 40 jaar ervaring is Oranjedak is een van de sterkste spelers in de Nederlandse dakbedekkingsbranche.
Fulltime • Zwijndrecht
Meld mij aan voor de Solar Magazine nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws! Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!