logo
wvhj2023
(foto: AMOLF)
(foto: AMOLF)
17 augustus 2017

Nanodeeltjes kleuren zonnepanelen groen

Onderzoekers van AMOLF, de Universiteit van Amsterdam en het Energieonderzoekcentrum Nederland (ECN) hebben een technologie ontwikkeld waarmee een zonnepaneel van een heldere groene kleur kan worden voorzien.

Het rendement blijft daarbij grotendeels intact. De stroom in de zonnecel wordt met 10 procent verlaagd. Ze pasten silicium nanodeeltjes toe in het glas van een zonnepaneel die een deel van het zonlicht verstrooien, waardoor een groene kleur zichtbaar is over een breed hoekbereik. Het realiseren van gekleurde zonnepanelen is volgens de onderzoekers een belangrijke stap naar de integratie van zonnepanelen in de gebouwde omgeving en het landschap. Het onderzoek is verschenen in het tijdschrift Applied Physics Letters.

De ontwikkeling van zonnepanelen heeft zich de afgelopen jaren vooral gericht op het maximaliseren van het rendement: commerciële panelen zetten zo’n 22 procent van de energie van zonlicht om naar elektriciteit. Om dat te bereiken worden de silicium zonnecellen voorzien van een gestructureerd oppervlak met een anti-reflectiecoating, zodat het zonlicht zo efficiënt mogelijk wordt ingevangen. Die structuur geeft de panelen een donkerblauw of zwart aanzien.

Om de gekleurde panelen te maken, gebruikten de onderzoekers het effect van ‘Mie’-verstrooiing: de resonante terugkaatsing van licht van een bepaalde kleur door nanodeeltjes. Het lichtverstrooiingseffect door Mie-resonanties kan goed worden gecontroleerd: door de grootte van de nanodeeltjes aan te passen kunnen in principe alle kleuren worden gemaakt. 

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten