Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Uitspraak Huurcommissie: ‘Zonnepanelen mogen verrekend in servicekosten’
(foto: Ymere)

Uitspraak Huurcommissie: ‘Zonnepanelen mogen verrekend in servicekosten’

Woningcorporaties mogen in de servicekosten een vergoeding opnemen voor het gebruik van zonnepanelen.Dat heeft de Huurcommissie bepaald in de aangepaste versie van het Beleidsboek nutsvoorzieningen en servicekosten.

De corporaties kunnen de kosten voor de zonnepanelen dus buiten de huur om bij de huurder in rekening brengen. Zonnepanelen zijn namelijk roerende zaken en daarvoor mag de verhuurder in de servicekosten een gebruiksvergoeding berekenen. Voor onroerende zaken is dit niet mogelijk.

Koepelorganisatie Aedes heeft daar eerder ook voor gepleit. Wel resten er volgens Aedes nog enkele vragen. Aedes heeft deze onduidelijkheden aan de Huurcommissie voorgelegd:

  • Blijft het mogelijk om de kosten voor de zonnepanelen via het woningwaarderingsstelsel in de huur(verhoging) door te berekenen wanneer deze niet in de servicekostenregeling worden opgenomen?
  • Blijft het mogelijk dat de verhuurder en de huurder een individueel contract sluiten waarin ze afspraken maken over het doorrekenen van de kosten van de zonnepanelen? En gelden dan de afspraken uit dit contract in plaats van de voorgestelde doorrekening in de servicekosten in het Beleidsboek?
  • De Huurcommissie gaat bij zonnepanelen uit van een geschatte levensduur van 10 jaar, net zoals bij gevelkachels, kleine boilers en geisers. De jaarlijkse gebruiksvergoeding in de servicekosten is 10 procent van de waarde. Bij zonnepanelen geven de monitoring van het gebruik en de vervanging van de omvormer extra kosten. Mag de verhuurder deze extra kosten ook in de waarde laten meetellen?
  • Geldt de doorrekening in de servicekosten in het Beleidsboek ook voor collectieve aansluitingen?

Aedes hoopt zo snel mogelijk een verduidelijking over deze resterende vragen te kunnen geven. 

Nu in Solar Magazine

September 2019

Coolback wil de wereld veroveren met rendementsverhogende achterwand zonnepanelen Nieuwe BENG-eisen per 1 juli 2020 van kracht: ‘De tijd van schaampaneeltjes is definitief voorbij’ SDE++ biedt kansen voor zonnewarmte: subsidie...
Vacatures
NovaVolt B.V. zoekt:

Electricien

Elektricien niveau 3 (eerste monteur elektrotechniek) Regio: Oost Nederland Over NovaVolt Groene energie is de toekomst en hier zou iedereen gebruik van moeten maken. NovaVolt draagt bij aan een groener Nederland door de daken van onze...
Fulltime (40 uur) - Doetinchem, 7008AL61
eigenenergie.net zoekt:

AC Monteur

Functiebeschrijving AC Monteur (zonnepaneel installaties) Eigenenergie.net is de specialist in zonnepanelen en innovatieve oplossingen voor dak, gevel en grond voor bedrijven, woningcorporaties en projecten. Wij onderscheiden ons met onze...
Fulltime (40 uur) - Spaarpot 20 5667 KX Geldrop
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!