Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Uitspraak Huurcommissie: ‘Zonnepanelen mogen verrekend in servicekosten’
(foto: Ymere)

Uitspraak Huurcommissie: ‘Zonnepanelen mogen verrekend in servicekosten’

Woningcorporaties mogen in de servicekosten een vergoeding opnemen voor het gebruik van zonnepanelen.Dat heeft de Huurcommissie bepaald in de aangepaste versie van het Beleidsboek nutsvoorzieningen en servicekosten.

De corporaties kunnen de kosten voor de zonnepanelen dus buiten de huur om bij de huurder in rekening brengen. Zonnepanelen zijn namelijk roerende zaken en daarvoor mag de verhuurder in de servicekosten een gebruiksvergoeding berekenen. Voor onroerende zaken is dit niet mogelijk.

Koepelorganisatie Aedes heeft daar eerder ook voor gepleit. Wel resten er volgens Aedes nog enkele vragen. Aedes heeft deze onduidelijkheden aan de Huurcommissie voorgelegd:

  • Blijft het mogelijk om de kosten voor de zonnepanelen via het woningwaarderingsstelsel in de huur(verhoging) door te berekenen wanneer deze niet in de servicekostenregeling worden opgenomen?
  • Blijft het mogelijk dat de verhuurder en de huurder een individueel contract sluiten waarin ze afspraken maken over het doorrekenen van de kosten van de zonnepanelen? En gelden dan de afspraken uit dit contract in plaats van de voorgestelde doorrekening in de servicekosten in het Beleidsboek?
  • De Huurcommissie gaat bij zonnepanelen uit van een geschatte levensduur van 10 jaar, net zoals bij gevelkachels, kleine boilers en geisers. De jaarlijkse gebruiksvergoeding in de servicekosten is 10 procent van de waarde. Bij zonnepanelen geven de monitoring van het gebruik en de vervanging van de omvormer extra kosten. Mag de verhuurder deze extra kosten ook in de waarde laten meetellen?
  • Geldt de doorrekening in de servicekosten in het Beleidsboek ook voor collectieve aansluitingen?

Aedes hoopt zo snel mogelijk een verduidelijking over deze resterende vragen te kunnen geven. 

Nu in Solar Magazine

September 2017

De september-editie van Solar Magazine bevat artikelen over: TULiPPS Solar start zonnepanelenproductie in Waalwijk op Energyra wil zonnepanelenfabriek in Zaandam: ‘Kans dat het faalt minder dan 5 procent’ Designbureaus nemen...
Vacatures
EigenEnergie.net zoekt:

AC Monteur (eerste monteur elektrotechnische installaties)

EigenEnergie.net zoekt een AC Monteur (eerste monteur elektrotechnische installaties).
Fulltime • Eindhoven
Van der Valk Solar Systems zoekt:

Inside Sales Professional

Van der Valk Solar Systems is voor haar afdeling Verkoop Binnendienst op zoek naar een fulltime Inside Sales Professional.
Fulltime • Monster
Meld mij aan voor de Solar Magazine nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws! Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!