Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Tommeleins Warmteplan goedgekeurd: Vlaanderen wil jaarlijks 9.500 zonneboilers plaatsen
(foto: Bart Tommelein)

Tommeleins Warmteplan goedgekeurd: Vlaanderen wil jaarlijks 9.500 zonneboilers plaatsen

De Vlaamse regering heeft het Warmteplan van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein goedgekeurd. De bedoeling is dat er tot 2020 jaarlijks gemiddeld 9.500 zonneboilers bijkomen en 6.400 warmtepompen.

Tegen 2020 wil Vlaanderen 9.197 gigawattuur groene warmte-energie produceren. ‘Daarbij is het cruciaal dat we voor de juiste energievorm kiezen op de juiste plaats, op het juiste moment en met een correcte ondersteuning’, aldus Tommelein. ‘Denk aan groene warmte uit biomassa op de juiste schaal, gekoppeld aan warmtenetten. Collectieve warmtenetten, niet alleen in nieuwe verkavelingen, maar ook als een bestaand gasnet vervangen wordt. Maar net zo goed aan individuele oplossingen zoals warmtepompen en zonneboilers. We moeten echt af van de automatische keuze voor fossiele brandstoffen.’

Het Warmteplan streeft tegen 2020 naar 1.000.000 megawattuur warmte-energie via warmtenetten per jaar, goed voor 50.000 gezinnen. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van de bestaande warmtenetten. De Vlaamse Overheid zal de warmtekaart die ze vorig jaar voorstelde, verder verfijnen.

De lokale besturen zijn een belangrijke partner in het uitbouwen van warmtenetten. Vlaanderen zal een warmte-ambassadeur aanstellen om hen daarbij te helpen. De minister onderstreept nogmaals dat op vlak van warmtenetten verschillende marktspelers hun rol moeten kunnen spelen.

‘Het is de hoogste tijd dat Vlaanderen na zonne- en windenergie, ook voluit kiest voor warmte-energie. Dit Warmteplan zal ons daarbij helpen’, besluit Tommelein.

Nu in Solar Magazine

September 2021

Marieke Beugel (Verbond van Verzekeraars): ‘Verzekeraars zijn niet bang voor zonnepanelen’ Radovan Kopecek over renaissance Europese zonne-energieketen: ‘Pv is coming home’ Erik de Leeuw (SOLARWATT): ‘Geen zin om...
Vacatures
Wattkraft GmbH & Co. KG zoekt:

Front Office medewerker – Inside Sales

Fulltime (40 uur) - 3552ez
kWh People zoekt:

PV Engineer

Fulltime (40 uur) - Nijmegen
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!