Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
ABAB: ‘Btw ook terug te vorderen voor oudere pv-systemen’
(foto: Pixabay)

ABAB: ‘Btw ook terug te vorderen voor oudere pv-systemen’

Als men tussen 1 januari 2012 en 1 april 2013 zonnepanelen heeft aangeschaft dan kan men daarvoor toch btw terugvragen. Dat concludeert ABAB uit een recente uitspraak van Hof ’s-Hertogenbosch.

Eigenaren van zonnepanelen die tegen vergoeding de opgewekte elektriciteit aan het energienet leveren zijn zoals bekend sinds enkele jaren btw-ondernemers en kunnen de btw op de aanschaf- en installatiekosten terugvragen via de btw-aangifte. Dit was de conclusie uit het Fuchs-arrest van het Hof van Justitie van 20 juni 2013. De Belastingdienst weigert echter teruggaaf te verlenen van btw op facturen vóór 1 april 2013.

De recente uitspraak van het Hof vat ABAB als volgt op: exploitanten van zonnepanelen zijn btw-ondernemer en zijn btw verschuldigd voor de levering van de door hen geleverde energie. Zij moeten net als anderen die economische activiteiten verrichten en daarvoor btw-ondernemer zijn, recht hebben op aftrek van btw die is betaald in de voorfase. Om die reden moet de Belastingdienst de verschuldigde btw (desgevraagd) naheffen en aftrek van voorbelasting verlenen voor de btw op kosten. Dit recht op aftrek kan niet op formele gronden geweigerd worden. Meldt men zich pas nu aan als btw-ondernemer, dan kan de Belastingdienst  hiervoor beboeten. Zij kan daarentegen niet het recht op aftrek onthouden.

ABAB verwacht binnenkort over dezelfde problematiek een arrest van het hoogste rechtscollege van Nederland: de Hoge Raad.

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2020

​De Marktgids Zonne-energie 2019 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Vlaamse zonne-energiemarkt verwacht hausse aan residentiële installaties  Nederland verwelkomt in 2020...
Vacatures
ProfiNRG zoekt:

Technisch verkoper buitendienst

ProfiNRG zoekt een technisch verkoper buitendienst
Fulltime • Utrecht
VAMAT zoekt:

Medewerker Technical Support

VAMAT zoekt een Medewerker Technical Support
Fulltime • Utrecht
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!