Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Slimme bank langs fietspad Blauwestad levert zonne-energie aan passanten
(foto: Provincie Groningen)

Slimme bank langs fietspad Blauwestad levert zonne-energie aan passanten

In het Havenkwartier in het Groningse Blauwestad komt langs het fietspad een slimme bank te staan waar passanten niet alleen kunt uitrusten, maar ook elektrische apparaten kunnen opladen met zonne-energie.

De multifunctionele bank, die de naam STOPcontact heeft gekregen, krijgt de stroom aangeleverd via zonnepanelen in het fietspad. Het gaat om een proef. Als de bank bevalt wordt het project uitgebreid naar andere delen van de provincie.

Het STOPcontact beschikt over 4 stopcontacten, zodat voorbijgangers hier bijvoorbeeld hun smartphone, tablet of elektrische fiets kunnen opladen. De stroom die de bank krijgt aangeleverd via de zonnepanelen wordt opgeslagen in 2 zeezoutaccu's, die verpakt zitten in een zuil naast de bank. Daarnaast beschikt de bank over een usb-poort en een digitaal scherm met informatie over het project en de omgeving. Ook heeft de bank een fietsenrek.

De bank is een combinatie van 4 losse producten van 4 afzonderlijke bedrijven die samen met de provincie het STOPcontact ontwikkelden. Op dit moment bouwen deze bedrijven samen aan het eerste exemplaar van het STOPcontact. SolaRoadKit levert de zonnepanelen in het wegdek van het fietspad, Dr. Ten is de producent van de zoutaccu's en deFine-i levert de techniek om de onderdelen met elkaar te verbinden. Het ontwerp van de bank is gemaakt door Gerard de Hoop en Volken de Vlas. In april moet de bank in het Havenkwartier staan.

Nu in Solar Magazine

Juni 2020

Nieuwe versies handboek en eindtermen zonne-energie op komst: ‘Eindtermen zijn de blauwdruk voor opleidingen, examens en de erkenningsregeling’ Erik Martinson (Svea Solar) over overname consumententak Solarcentury: ‘Wij willen...
Vacatures
KiesZon bv zoekt:

Proces Consultant

Fulltime (40 uur) - Rosmalen
TechCaps (Xaam) zoekt:

Projectleider Zonnepanelen

Fulltime (40 uur) - Bladel, Steenslag 1, 5531 MC
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!