Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
WUR-ACRRES: ‘Akkerbouw combineren met zonne-energie’
(foto: Pixabay)

WUR-ACRRES: ‘Akkerbouw combineren met zonne-energie’

Wageningse studenten hebben in opdracht van WUR-ACRRES uitgezocht of het mogelijk is om zonneparken te combineren met akkerbouw. Dit blijkt mogelijk, maar wel zijn er nog de nodige uitdagingen.

De Wageningse studenten hebben een aantal knelpunten voor realisatie benoemd: verplaatsbaarheid van de installatie, effecten op het gewas, wetgeving, elektriciteitsaansluiting en de economische haalbaarheid.

Het combineren van akkerbouw met zonne-energie vergt volgens de onderzoekers een zonne-installatie die verplaatsbaar is. Dit om met de gewassen mee te kunnen roteren en ruimte te kunnen maken voor gewashandelingen, zoals bemesten en verzorgen van gewassen. De studenten hebben diverse opties bekeken en beoordeeld, maar ze hebben nog niet het ultieme ontwerp gevonden. Het plaatsen van zonnepanelen in het veld boven het gewas heeft effect op de gewasgroei. Er bleek niet of nauwelijks informatie over de effecten op de opbrengst van het gewas beschikbaar. Dit geldt helemaal voor effecten op gewasgezondheid en productkwaliteit.

De wetgeving kent eisen voor ‘bouwwerken’ in het veld. Een verplaatsbaar zonnepark zal aan dergelijke eisen moeten voldoen. Een ander knelpunt is aansluiting van het zonnepark op een elektriciteitsnet. Veelal zijn er op landbouwkavels geen elektriciteitsaansluitingen aanwezig. De kosten voor een aansluiting zijn kostbaar. Het verplaatsen van het zonnepark over het veld vraagt ook om een flexibel aansluitpunt.

De extra kosten van de onderconstructie van een verplaatsbaar zonnepark, de aansluitkosten en de geringere productie, doordat de installatie niet jaarrond op het veld staat, zorgen volgens de studenten voor een lastige businesscase. Dit maakt subsidie, zoals SDE+, noodzakelijk. In vergelijking met andere vormen van zonne-energie, zoals zonnepanelen op schuren of op vast opstellingen, is een verplaatsbaar zonnepark duurder.

Nu in Solar Magazine

Maart 2018

Maasvlakte verwelkomt grootste zonnepanelentestlab van Europa: ‘Helft van zonnepanelenimport haven Rotterdam op kwaliteit controleren’ Miljoenensubsidies voor solar innovaties: zonnecel als autolak, pv-vlotten van schuimrubber en...
Vacatures
Vattenfall zoekt:

Consultant Solarprojecten

Vattenfall zoekt een Consultant Solarprojecten.
Fulltime • Amsterdam
ib vogt zoekt:

Solar Developer Nederland

ib vogt zoekt een Solar Developer Nederland
Fulltime • Nederland
Meld mij aan voor de Solar Magazine nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws! Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!