Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Nuon: ‘Weersomstandigheden steeds belangrijker bij duurzame energieproductie’
(foto: Nuon)

Nuon: ‘Weersomstandigheden steeds belangrijker bij duurzame energieproductie’

De weersomstandigheden hadden in 2016 relatief veel invloed op de opbrengst van de grotere duurzame energieprojecten van Nuon. Meteorologen helpen mee om de opbrengst van duurzame energie beter te voorspellen.

Het zoneiland Almere zette een recordopbrengst neer door de vele zonuren en efficiënte bedrijfsvoering. De waterkrachtcentrales deden het beter dan in 2015 door veel regen in het voorjaar. Maar de windparken produceerden minder elektriciteit door het rustige najaar.

De grootste duurzame productiebron van Nuon bestaat uit de 189 windmolens (red. 166 megawattpiek) die het energiebedrijf op het Nederlandse vasteland heeft staan. Gezamenlijk produceerden ze 568.201.000 kilowattuur, evenveel als het gemiddelde elektriciteitsgebruik van ruim 160.000 huishoudens. Dit is circa 196 miljoen kilowattuur minder dan in 2015. ‘We hebben onze windparken goed op orde, en proberen er het maximale uit te halen, bijvoorbeeld door het onderhoud slim te organiseren. Maar daarmee heb je nog geen invloed op de wind: de belangrijkste oorzaak van de lagere elektriciteitsproductie is dat het in het afgelopen jaar minder hard waaide’, legt Gerben Epema uit. Hij is manager operations van de Nuon-windparken op land.

Het zonthermische eiland brak in 2016 het opwekrecord dat pas een jaar stond. 9263 gigajoule warmte produceerden de 520 zonnecollectoren in 2016. Hoewel het zoneiland slechts een gering aandeel levert in de totale duurzame warmtevoorziening van Almere, is het voor Nuon wel een belangrijk project. ‘De toekomst van stadswarmte is dat de warmte uit verschillende bronnen afkomstig is. Sommige bronnen zijn oneindig – zoals de zon – en bij andere bronnen gaan we juist heel efficiënt met afval om of met elektriciteitsproductie. In de energietransitie hebben we het allemaal nodig’, stelt hij.

Omdat het weer zo belangrijk is voor de opbrengst van de duurzame energieprojecten heeft Vattenfall – het moederbedrijf van Nuon – inmiddels 7 meteorologen in dienst, waarvan 1 in Nederland. Volgens Peter Kerkmans, die in 2012 begon als meteoroloog bij Nuon in Amsterdam, is het steeds belangrijker om een zo goed mogelijke inschatting te maken van de duurzame energieproductie.

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2018

De Marktgids Zonne-energie 2018 kent 12 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY Vlaamse solar markt blijft tientallen procenten groeien ‘Nederland verwelkomt in 2018 meer dan 1 gigawattpiek...
Vacatures
VDH Solar zoekt:

Accountmanager binnendienst

VDH Solar zoekt een accountmanager binnendienst.
Fulltime • Hazerswoude
E2-Energie zoekt:

Accountmanager zonne-energie

E2-Energie zoekt een accountmanager zonne-energie.
Fulltime • Duiven
Meld mij aan voor de Solar Magazine nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws! Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!