Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Noord-Brabant start pilot voor zonnepanelen bij sportclubs
(foto: Onze Clubkracht)

Noord-Brabant start pilot voor zonnepanelen bij sportclubs

Noord-Brabant start samen met de partners Sportservice Noord-Brabant, stichting MOED en het Energiefonds Brabant een pilot om voor de zomer 50 sportaccommodaties in de provincie te verduurzamen.

Samen met de partners wil de provincie leren hoe zoveel mogelijk van de 5.100 sportverenigingen in Brabant energieneutraal kunnen worden.

Bij de 50 sportverenigingen zal een quick scan worden uitgevoerd die uitwijst waar de mogelijkheden liggen voor energiebesparing en duurzame energieopwekking. Vervolgens wordt geïnventariseerd welke mogelijkheden er zijn voor financiering. Het Energiefonds is een manier om maatregelen zoals led-verlichting en zonnepanelen te financieren voor meerdere accommodaties tegelijk. Dit is met name interessant bij sportaccommodaties die niet het geld hebben om enorme investeringen te doen. Daarnaast wordt gekeken naar alternatieve financieringsvormen zoals landelijke subsidies, borgstellingen bij banken en via leden/sponsoren.

Sportverenigingen besteden 15 tot 20 procent van hun uitgaven aan hun energierekening. Het ontbreekt bij verenigingsbesturen vaak aan tijd, expertise of financiën om energie te besparen of duurzame energie op te wekken. Eerdere ervaringen leren echter dat er bij sportverenigingen wel degelijk veel mogelijkheden zijn om zuiniger om te gaan met energie en geld over te houden voor de vereniging.

Zo heeft atletiekvereniging Thor uit Roosendaal met behulp van haar leden 70.000 euro geïnvesteerd in zonnepanelen, zonnecollectoren, een warmtewisselaar en led-verlichting. De vereniging is hierdoor bijna energieneutraal geworden. De investering is opgebracht door de leden via ledencertificaten waarop zij rente ontvangen.

De ervaringen bij Thor en andere verenigingen die al in duurzame energie hebben geïnvesteerd, zijn volgens de provincie niet een-op-een door te vertalen naar alle verenigingen. Het experiment met 50 verenigingen zal duidelijk maken hoe zoveel mogelijk sportverenigingen kunnen verduurzamen.

Nu in Solar Magazine

Maart 2019 editie

Sander Leenders (Essent) en Wilco Zandvliet (EnergieWonen Groep): ‘Verkopen binnen enkele jaren verdubbelen’ De Start-up | Uitrolbaar zonnetapijt topvolleyballer moet Nederlandse sportvelden veroveren Enexis en TenneT maken...
Vacatures
E2-Energie zoekt:

Elektromonteur

E2-Energie zoekt een elektromonteur
Fulltime • Duiven
Zonneplan zoekt:

Leerling Monteur

Zonneplan zoekt een Leerling Monteur
Fulltime • Nederland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!