Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
EXCLUSIEF: Solar Magazine presenteert hoofdlijnen Nationaal Solar Trendrapport 2017
(foto: EG Media)

EXCLUSIEF: Solar Magazine presenteert hoofdlijnen Nationaal Solar Trendrapport 2017

De omzet in de Nederlandse zonne-energiesector is in 2016 met 32 procent gestegen tot 2,5 miljard euro. Dit is de belangrijke conclusie van het Nationaal Solar Trendrapport 2017.

Solar Magazine presenteert vandaag als eerste alle hoofdlijnen van het Nationaal Solar Trendrapport 2017; een initiatief van Solar Solutions en Solar Magazine met medewerking van de TKI Urban Energy, UNETO-VNI en OTIB. Het rapport is vandaag gepresenteerd tijdens de Solar Business Day op landgoed Ter Horst in Driebergen.

Uit het rapport wordt duidelijk dat er inmiddels 9.275 mensen in de Nederlandse zonne-energiesector werken. In 2016 werd er daarbij volgens het Nationaal Solar Trendrapport 2017 525 megawattpiek (red. definitieve cijfers volgen later dit jaar) aan zonnepanelenvermogen toegevoegd, tegenover 467 megawatt in 2015.

De voornaamste conclusies die in het Nationaal Solar Trendrapport naar voren komen zijn:

  • 11,2 miljoen zonnepanelen zijn in 2016 geïmporteerd via de Rotterdamse haven, goed voor bijna 1,5 miljard euro en 3 gigawattpiek zonnestroom. 9 miljoen zonnepanelen worden doorgevoerd of tijdelijk opgeslagen in Nederland.
  • In januari 2016 kwam nog 63 procent van de zonnepanelen uit China, in december 2016 nog maar 17 procent. Het importaandeel uit Vietnam is bijna omgekeerd evenredig met China. In 2015 was dit aandeel nog nihil en in 2016 is dit gestegen naar 31 procent.
  • 200 miljoen euro zijn de jaarlijkse baten voor de staatskas door de zonne-energiesector.
  • 49 procent van de respondenten ziet voor de komende 5 jaar de grootste kansen voor zonne-energie bij toepassing in de woningbouw en 25 procent ziet deze bij toepassing in de industrie.
  • 52 procent van de geënquêteerden wil binnen 2 jaar energieopslagsystemen in zijn assortiment opnemen.
  • Een ruime meerderheid van de respondenten is van mening dat er onveilig geïnstalleerd is in 2016, gemiddeld 22 procent van de installaties. De meningen zijn in dit perspectief verdeeld over het nut van een verplichte keuring. Kwaliteit is volgens de respondenten zeer belangrijk, maar de meerprijs van een keuring is een kritiekpunt.

Het volledige Nationaal Solar Trendrapport 2017 is hier gratis te downloaden.

Lees ook: Nationaal Solar Trendrapport 2017: ‘Ook bij versobering salderen volop kansen voor zon-pv’

Nu in Solar Magazine

Maart 2021

​Nieuwe versie NEN 7250 en nieuwe norm brandveiligheid pv-installaties in en op gebouwschil op komst: ‘Nieuwe beoordelingsmethode voor brandveiligheid pv-installaties in en op gebouwschil lost veel problemen op’ Consortium wil binnen...
Vacatures
Ikaros Solar Belgium NV zoekt:

Business Development Manager Belgium

Fulltime (40 uur) - Schoten 2900
Kieszon zoekt:

AFAS Beheerder

Fulltime (40 uur) - Rosmalen
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!