Het DNA van de bacteriecellen is bewerkt zodat de cellen zelf een micro-lens vormen. Om een bio-lens te realiseren, wordt het DNA van bacteriecellen bewerkt zodat deze nieuwe proteïnen gaat aanmaken. Het proteïne, zoals een zeespons ze ook produceert, wordt gebruikt om een glaslaagje te maken. De combinatie van proteïnen in de bacteriecellen zorgen ervoor dat de bacteriecel een laagje glas om zichzelf heen maakt. Zo vormt de bacteriecel met dit stukje glas de biologische lens. Met deze bio-lenzen hoopt het team op winst in de internationale studentenwedstrijd International Genetically Engineered Machine (iGEM) die van 27 tot 31 oktober plaatsvindt in Boston.
Microlenzen kunnen onder andere aangebracht worden op zonnepanelen. Er is aangetoond dat de huidige microlenzen de efficiëntie van zonnecellen significant verhoogt. Dit komt doordat door deze lenzen meer licht wordt opgevangen op de zonnecellen. Deze microlenzen zijn echter veel te duur om te maken en worden daarom niet op de zonnecellen gebruikt. Met de goedkope bio-lenzen van het team is dit volgens de betrokkenen wel haalbaar. Ze proberen met een laagje van hun cellen de zonnepanelen efficiënter te maken.
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.