‘De plannen zijn revolutionair; geen enkel ander ontwikkeld land heeft dit eerder gedaan’, aldus onderzoeker Occo Roelofsen. ‘We moeten 3 tot 4 keer minder uitstoten dan we nu doen. Om dat te bereiken, moeten alle sectoren van de samenleving worden aangepakt.’
In het scenario van McKinsey verbruikt Nederland in 2040 30 procent minder energie (red. bestaande uit warmte en stroom: 1.760 petajoule), terwijl de elektriciteitsvraag met 37 procent groeit tot 560 petajoule. Om het elektriciteitsnetwerk voor 80 procent op hernieuwbare energie te laten draaien, zou volgens McKinsey een mix van 33 gigawattpiek windmolens en 21 gigawattpiek zonnepanelen kunnen werken. Voor windmolens betekent dit 11.000 windmolens; bij windmolens op zee betekent dit een equivalent van 6 procent van de oppervlakte van de Noordzee, oftewel 3.500 vierkante kilometer. Voor zon-pv zou het gaan om 63 miljoen zonnepanelen, volgens de McKinsey-onderzoekers goed voor 120 vierkante kilometer en zo’n een derde van het huidige dakoppervlak.
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.