Elektromate heeft zelf het faillissement aangevraagd. Mr. N.H.M. Poort is als curator aangesteld. Ook de crowdfunding kon Elektromate dus niet redden van het bankroet. Volgens het Dagblad van het Noorden heeft de curator de 5 medewerkers ontslag aangezegd. Eigenaar Heero Schotsman schrijft de ondergang van zijn bedrijf volgens de krant toe aan de moordende concurrentie op de markt van zonnepanelen en zonneboilers. Naast zonneboilers en zonnepanelen bracht het bedrijf ook pelletkachels en infraroodverwarming aan de man.
Update: Het faillissement van Elektromate betreft 2 bedrijven: Elektromate Noord Nederland (red. gevestigd te Rotsterhaule) en Elektromate Nederland (red. eveneens gevestigd te Rotsterhaule).
Via het crowdfundingsplatform Kapitaal Op Maat investeerden 241 deelnemers een bedrag van 150.000 euro. Dit bedrag werd door het bedrijf van ondernemer Heero Schotsman opgehaald om panelen die warmteopslag in de bodem mogelijk maken (gecertificeerd) in voorraad te nemen. Het door het bedrijf ontwikkelde systeem kan volgens het bedrijf aan elk type zonnepaneel worden gekoppeld, ook aan de bestaande zonnepanelen. Het nieuwe product zou zowel achter bestaande als nieuwe zonnepanelen kunnen worden geplaatst. Binnen het voorziene hoogrendementsysteem wordt door middel van een solarpomp glycol rondgepompt. Dit opgewarmde glycol wordt in een boilervat door middel van een warmtewisselaar omgezet in warm water. In het systeem blijft de solarpomp doordraaien als het boilervat opgewarmd is, maar het glycol wordt door een gesloten buizensysteem de grond ingepompt. De warmte wordt afgegeven aan de bodem. De bodem kan worden verwarmd tot 40°C-80° Celsius. Door de isolerende werking van de bodem blijft de temperatuur op die hoogte. De warmte uit de bodem wordt als het ware opgeslagen en vervolgens gedurende de winter gebruikt door de warmtepomp die is aangesloten op hetzelfde buizensysteem.
Op het crowdfundingsplatform meldt Elektromate in 2014 een negatief bedrijfsresultaat 38.000 euro te hebben geboekt. In 2015 (red. het jaar van de crowdfunding) verwachtte het bedrijf - mede door het nieuwe product - een positief resultaat van 5.000 euro. De verwachte omzet in 2016 bedroeg 1.385.000 euro, in 2017 1.523.500 euro en en in 2018 1.676.000 euro. De financieringsaanvraag bij Kapitaal Op Maat betrof 150.000 euro met een looptijd van 48 maanden tegen een rente van 7 procent. Kapitaal Op Maat meldt dat 'de toetsing (red. van Elektromate en daarmee de toelating tot het crowdfundingsplatform) echter met name gebaseerd is op de prognose voor 2015-2018. In combinatie met de geleverde cijfers en de gehanteerde uitgangspunten stellen we vanuit Kapitaal Op Maat vast dat dit een gemiddeld risico is voor de Kapitaal Op Maat investeerders.'