logo
wvhj2023
(foto: Solar Tester)
(foto: Solar Tester)
18 juli 2016

Eerste onderzoek Solar Tester: ‘Alle door grote hagelstenen getroffen zonnepanelen kapot’

De hagelbuien die 23 juni over Noord-Limburg en Oost-Brabant trokken hebben veel meer schade aan zonnepanelen aangericht dan met het blote oog is te zien. Dit stelt Solar Tester op basis van eigen onderzoek.

Solar Tester heeft met haar mobiele testlab zonnepanelen uit het getroffen gebied onderzocht. Uit dit onderzoek blijkt dat ook in panelen zonder zichtbare schade zonnecellen kapot zijn. Solar Tester wordt naar eigen zeggen dagelijks gebeld door installateurs en eigenaren van zonnepanelen in het getroffen gebied. Veel van hen hebben panelen met glasschade en vragen zich af wat de toestand van de op het eerste gezicht onbeschadigde zonnepanelen is en of verzekeraars eventuele onzichtbare schade zullen vergoeden.

Volgens Elbert-Jan Achterberg, oprichter van Solar Tester, zijn alle zonnepanelen die door grote hagelstenen zijn getroffen waarschijnlijk kapot ook als er niets aan te zien is. Achterberg: ‘Zonnepanelen zijn niet ontworpen om dergelijke hagelbuien te doorstaan. Bij de typecertificering van zonnepanelen wordt wel een hageltest gedaan maar bij deze test worden ijsballetjes van 25 millimeter doorsnede gebruikt. De hagelstenen van 23 juni vielen waren meer dan twee keer zo groot. De inslag van een steen van 50 millimeter heeft 20 tot 30 keer meer energie dan in de hageltest. Wanneer een dergelijke steen een zonnepaneel raakt wordt de klap door het glas aan de cellen doorgegeven en zullen de cellen versplinteren zoals op de elektroluminescentiebeelden van de zonnepanelen is te zien (red. zie afbeelding)’.

In 2015 heeft Solar Tester zonnepanelen onderzocht uit een project in België dat door een hevige hagelbui was getroffen. De verzekeraar van dit project stelt dat niet bewezen is dat de schade door hagel is ontstaan en de discussie loopt nog steeds. Wanneer de panelen voorafgaand aan installatie waren getest had de eigenaar eenvoudig volgens Achterberg kunnen bewijzen dat de schade op het moment van installatie niet aanwezig was. In informele gesprekken hebben verschillende verzekeraars in Nederland aangegeven de schade te zullen vergoeden wanneer door onderzoek aannemelijk kan worden gemaakt dat de schade door hagel is ontstaan.


Van links naar rechts:  ELektroluminescentiebeeld (EL-beeld) van zonnepaneel met glasschade | ELektroluminescentiebeeld van zonnepaneel zonder glasschade (EL-beeld) | Een hagelsteen gevallen tijdens de ‘supercell’ in Zuidoost-Brabant.

Op de tweede foto zijn verschillende kapotte zonnecellen door hagelinslag te zien op het EL-beeld. Visueel is hier aan de buitenzijde niets van te zien. De opbrengst van het zonnepaneel zal echter sterk teruglopen.

Lees ook:

 

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten