- Eerste call nieuwe subsidie Vlaanderen voor zonnepanelen bij bedrijven opent 17 mei
- Nieuwe versie NEN 7250 en norm brandveiligheid zonnepanelen in en op gebouwschil op komst
- Holland Solar: ‘Onderzoek naar veilige combinatie van verschillende merken connectoren’
- Brandweer Nederland presenteert handreiking: ‘Regelgeving nodig voor veiligheid bij aanleg zonnepanelen op daken’
- Consortium wil binnen 1 jaar recyclingfabriek voor zonnepanelen bouwen
- Te weinig plaats voor opleiden installateurs zonnepanelen: ‘Overgangstermijn erkenningsregeling moet mogelijk verlengd’
- Gedragscode woningcorporaties biedt weinig soelaas: Wet natuurbescherming remt plaatsing zonnepanelen af
- Solarcowboys verlaten gestaag Vlaamse zonne-energiemarkt: ‘Kwaliteitscontroles blijven noodzaak’
Vereniging Eigen Huis: ‘Huishoudens onvoldoende voorgelicht over subsidie zonneboilers en warmtepompen’
Vereniging Eigen Huis stelt in een brief aan de Tweede Kamer dat huishoudens onvoldoende voorgelicht over de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE), voor onder meer zonneboilers en warmtepompen.
Minister Kamp onthulde begin december de criteria voor de nieuwe subsidieregeling voor zonneboilers en warmtepompen. De Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) maakt het met een budget van 70 miljoen euro in 2016 voor particulieren mogelijk om subsidie te krijgen voor zonneboilers (en zonnecollectoren), warmtepompen, biomassaketels en andere kleinschalige warmteopties.
Huishoudens die met subsidie een warmtepomp, zonneboiler of pelletkachel willen kopen, kunnen volgens Vereniging Eigen Huis de subsidie mislopen. De Rijksoverheid informeert volgens de vereniging particulieren en bedrijven namelijk niet goed over hoeveel van het subsidiebudget nog beschikbaar is.
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) houdt bij hoe vaak subsidie is aangevraagd en voor welk bedrag. De RVO meldt op haar website alleen hoeveel aanvragen zijn gedaan en niet hoeveel precies nog over is van het subsidiebudget van 70 miljoen euro. En omdat de RVO de informatie op haar website niet regelmatig bijwerkt, lopen huishoudens het risico dat de subsidie op is als zij er gebruik van willen maken. Momenteel zijn er 717 aanvragen gedaan. 522 particulier en 195 zakelijk. ‘Dit betekent dat een beperkt deel van het jaarbudget is aangevraagd.’, aldus RVO.nl
‘Vereniging Eigen Huis vreest dat ondernemers met hun reserveringen (red. particulieren krijgen pas subsidie als zij bijvoorbeeld een zonneboiler geplaatst hebben, bedrijven kunnen dit vooraf) de pot leegtrekken, voordat particulieren ervan gebruik kunnen maken,’ zegt Claudia Umlauf, beleidsadviseur bij de vereniging. ‘Wij hebben minister Henk Kamp van Economische zaken gevraagd de subsidiepot op te splitsen.’ De minister heeft nog niet gereageerd.