Per 1 januari 2016 is de energiebelasting voor gas verhoogd. Voor kleinverbruikers, in de categorie tot en met 170.000 kubieke meter per jaar, is deze verhoogd van 19 naar 25 eurocent per kubieke meter. Verder is de opslag duurzame energie in deze categorie verhoogd wat leidt tot een totale stijging van 30 procent. ‘Door deze belastingverhoging en de nieuwe investeringssubsidie duurzame warmte (ISDE) betekent dit een aanzienlijk fraaiere businesscase voor zonnewarmteproducten dan de voorgaande jaren; de investeringskosten worden 20 procent lager, terwijl de besparing op de gaskosten zo’n 10 procent toeneemt. Holland Solar verwacht daarom een groei van de verkoop zonnewarmtesystemen’.
Holland Solar heeft bij de politiek overigens gepleit voor een stapsgewijze gelijktrekking van het belasten van gas en elektriciteit, omdat dit het gelijke speelveld van de duurzame energie technologieën bevordert.
Verder is zoals bekend per 1 januari 2016 de belasting voor elektriciteit verlaagd voor de categorie tot en met 10.000 kilowattuur, van 0,1196 euro per kilowattuur in 2015 naar 0,1007 euro per kilowattuur in 2016. Tezamen met de verhoging van de opslag duurzame energie betekenen deze aanpassingen op het totale elektriciteitstarief een daling van 7 à 8 procent in de categorie tot 10.000 kilowattuur en een verslechtering van de businesscase van zonnepanelen voor de consument. Holland Solar stelt vast dat de business case 'voor particulieren nog steeds zeer interessant is. Voor de huursector en leaseproducten zonnestroom is het effect substantieel. Holland Solar beraadt zich op stappen voor verbetering'.
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.