Solar Magazine - Wijziging Energiebelasting: ‘Business case zonnewarmte verbeterd, zonnestroom blijft aantrekkelijk’
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Wijziging Energiebelasting: ‘Business case zonnewarmte verbeterd, zonnestroom blijft aantrekkelijk’

Wijziging Energiebelasting: ‘Business case zonnewarmte verbeterd, zonnestroom blijft aantrekkelijk’

Wijziging van de Energiebelasting of niet, volgens Holland Solar blijft de business case voor zonnepanelen interessant blijft. Bovendien is de business case voor zonnewarmte wezenlijk 'verfraaid'.

Per 1 januari 2016 is de energiebelasting voor gas verhoogd. Voor kleinverbruikers, in de categorie tot en met 170.000 kubieke meter per jaar, is deze verhoogd van 19 naar 25 eurocent per kubieke meter. Verder is de opslag duurzame energie in deze categorie verhoogd wat leidt tot een totale stijging van 30 procent. ‘Door deze belastingverhoging en de nieuwe investeringssubsidie duurzame warmte (ISDE) betekent dit een aanzienlijk fraaiere businesscase voor zonnewarmteproducten dan de voorgaande jaren; de investeringskosten worden 20 procent lager, terwijl de besparing op de gaskosten zo’n 10 procent toeneemt. Holland Solar verwacht daarom een groei van de verkoop zonnewarmtesystemen’.

Holland Solar heeft bij de politiek overigens gepleit voor een stapsgewijze gelijktrekking van het belasten van gas en elektriciteit, omdat dit het gelijke speelveld van de duurzame energie technologieën bevordert.

Verder is zoals bekend per 1 januari 2016 de belasting voor elektriciteit verlaagd voor de categorie tot en met 10.000 kilowattuur, van  0,1196 euro per kilowattuur in 2015 naar 0,1007 euro per kilowattuur in 2016. Tezamen met de verhoging van de opslag duurzame energie betekenen deze aanpassingen op het totale elektriciteitstarief een daling van 7 à 8  procent in de categorie tot 10.000 kilowattuur en een verslechtering van de businesscase van zonnepanelen voor de consument. Holland Solar stelt vast dat de business case 'voor particulieren nog steeds zeer interessant is. Voor de huursector en leaseproducten zonnestroom is het effect substantieel. Holland Solar beraadt zich op stappen voor verbetering'.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

De september 2023-editie van Solar Magazine besteedt onder meer aandacht aan teruglopende verkopen van zonnepaneelinstallateurs, de Tweede Kamerverkiezingen, recycling van zonnepanelen, het op stoom komen van de uitrol van de realtime interface en de...
Vacatures
Eigenenergie.net zoekt:

Projectleider

Fulltime (40 uur) - Geldrop
SMA zoekt:

Technisch Trainer Nederland

Fulltime (40 uur) - Nederland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!