Hiermee neemt voor de EIA-aanvragers het financiële voordeel wanneer zij bijbvoorbeeld zonnepanelen, zonnecollectoren of led-verlichting aanschaffen wezenlijk toe. Het doel van de energie-investeringsaftrek (EIA) is het stimuleren van investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen of in duurzame energie. De regeling is bedoeld voor ondernemers die in Nederland inkomsten- of vennootschapsbelasting betalen. De EIA is dan ook een fiscale aftrekregeling. Naast de afschrijving mag men van deze investeringen een extra bedrag aftrekken van de winst. Voor de winst over 2014 en 2015 was dit bedrag 41,5 procent van de investering (aanschaf- en voortbrengingskosten); voor de winst over 2016 is dit bedrag verhoogd naar 58 procent.
Het budget van de EIA is verder verhoogd van 106 miljoen euro in 2015 naar 161 miljoen euro in 2016.
De regeling Investeringssubsidie duurzame energie – de subsidie waarmee men sinds 1 januari voor zonneboilers en zonnecollectoren, warmtepompen, biomassaketels en andere kleinschalige warmteopties subsidie kan aanvragen – omvat technieken die ook in de Energie Investeringsaftrek voorkomen. De subsidie en de fiscale aftrek mogen echter niet gecombineerd worden.
In september 2015 werd nog bekend dat Nederlandse bedrijven in 2014 17.745 keer EIA aanvroegen. Met 4.679 aanvragen (26,3 procent) voor zonnepanelen en 3.238 (18,2 procent) aanvragen voor led-verlichtingssystemen waren deze twee categorieën veruit het populairst.
Elk jaar actualiseert RVO.nl de Energielijst op basis van innovaties in de markt en ontwikkelingen op het gebied van normen en keurmerken. Het bedrijfsleven doet zelf ook voorstellen voor aanvullingen op de Energielijst. In 2016 zijn vier nieuwe technieken aan de lijst toegevoegd. Een van de vier aanvullingen zijn zonnepanelen op transportmiddelen, die voor het eerst in de Energielijst staan beschreven.