logo
wvhj2023
© Gennady Kurinov | Dreamstime.com
© Gennady Kurinov | Dreamstime.com
18 juni 2015

EXCLUSIEF: Douane legt in Rotterdamse haven beslag op 150.000 zonnepanelen van importeurs

De Nederlandse douane heeft in de haven van Rotterdam beslag gelegd op handelsvoorraden van importeurs, bestaande uit 150.000 zonnepanelen.

De Nederlandse Douane doet aanhoudend onderzoek naar vermeende omzeiling door importeurs van Chinese zonnepanelen die via Taiwan en Maleisië het land binnenkomen. Per 30 mei wordt alle invoer vanuit deze landen verplicht geregistreerd aan de grens en zijn – als er sprake is van douanefraude - naheffingen van 47,6 procent van kracht. Met de registratieplicht en onderzoeken in de betrokken landen ter plekke wil Europa het net sluiten rondom Chinese fabrikanten die herhaaldelijk de antidumpwetgeving ondermijnen. Het heeft forse gevolgen door de toevoer van zonnepanelen naar de Nederlandse markt. De Nederlandse Douane: ‘Op dit moment worden er 150.000 panelen in de Rotterdamse haven vastgehouden.’

Nieuw hoofdstuk
Op 7 december dit jaar zouden de antidumpmaatregelen (de importheffingen, een minimale importprijs en het importplafond) van de Europese Unie aflopen, maar Europa heeft sinds mei een aantal nieuwe hoofdstukken aan het dossier toegevoegd.
De Europese Commissie kondigde onlangs aan een onderzoek te starten naar omzeilingspraktijken van Chinese fabrikanten die via Taiwan en Maleisië grote volumes kristallijne zonnecellen en -panelen verschepen. Dit betekent ook dat alle invoer vanuit deze landen verplicht geregistreerd wordt aan de Europese grenzen, zoals eerder bij zonnepanelen direct uit China gebeurde. Het onderzoek, geleid door het antifraudebureau OLAF, zal negen maanden in beslag nemen.
Tot die tijd blijft de registratieplicht van kracht. Als na deze negen maanden blijkt dat bij de invoer uit deze landen niet klopt, is op alle invoer – met terugwerkende kracht vanaf 30 mei 2015 – een naheffing van 47,6 procent invoerbelasting van kracht. De financiële schade voor de importerende partijen kan in de tientallen miljoenen euro’s lopen.

Naheffingen
Een woordvoerder van de Nederlandse Douane bevestigt dat naheffingen een continu proces aan het woorden is. ‘Binnen twee maanden na publicatie van deze verordening (de Europese Verordening waarin het omzeilingsonderzoek en de registratieplicht is aangekondigd, redactie) gaan we naheffingen versturen.’
Eerder dit jaar wilde de belastinginning schijnbaar niet vlotten. Er zou slechts voor 1,2 miljoen euro geïnd zijn, terwijl er vanaf maart voor tientallen miljoenen euro’s aan naheffingen is verstuurd naar voornamelijk (buitenlandse) importeurs. De woordvoerder: ‘We hebben inmiddels een hoger bedrag geïnd. Dit bedrag loopt verder op gelet op de nieuwe onderzoeken die nu worden afgerond en die in de toekomst zullen worden uitgevoerd.’

Plofbv’s
Over het fenomeen plofbv’s, waarbij de fiscus de belastingschulden niet meer kan verhalen bij een ‘ontplofte’ importeur, zegt de woordvoerder: ‘Het verschijnsel plofbv’s is bij de Douane bekend. Indien er bij het doen van de aangifte gerede twijfel bestaat over bijvoorbeeld de oorsprong, kan de Douane aanvullende zekerheid laten stellen voor de heffingen door de importeurs. Dat is in een aantal gevallen gebeurd. Daarnaast heeft de Douane beslag gelegd op de handelsvoorraden van importeurs. Daarbij gaat het om ongeveer 150.000 zonnepanelen.’
Omgerekend is de importwaarde van 150.000 zonnepanelen ongeveer 19,5 miljoen euro (uitgaande van 250 wattpiek voor ongeveer 130 euro per stuk). De naheffingen op dit volume zullen tussen de 9 en 12,5 miljoen euro bedragen.

Vrijstelling
De nieuwe (registratie)regels zijn voer voor advocaten. Jikke Biermasz, als advocaat gespecialiseerd in het (Europese) douanerecht, legt uit: ‘Enkel producenten in Maleisië en Taiwan die hun tijdige en volledige medewerking verlenen kunnen eventueel voor een vrijstelling in aanmerking komen als vastgesteld wordt dat zij niet betrokken zijn bij ontwijkingspraktijken. Het onderzoek naar omleidingspraktijken gaat waarschijnlijk leiden tot de uitbreiding van de antidumpingheffing naar zonnepanelen verzonden vanuit Maleisië en Taiwan, ongeacht de bij invoer aangegeven oorsprong. Daar merkt de importeur nu niets van, zeker niet als hij niet op de hoogte is en zijn douane-expediteur hem ook niet waarschuwt. De pijn komt pas achteraf. Nederlandse douane-expediteurs zullen in de praktijk namelijk alleen als direct vertegenwoordiger willen aangeven. Dat betekent dat de aangifte op naam van de importeur staat’.

Taiwan
In 2014 is er in de Rotterdamse haven voor 175 miljoen euro aan modules uit Taiwan en 99 miljoen uit Maleisië geïmporteerd. Tot nu ligt de invoervolume in 2015 op respectievelijk 67,6 miljoen euro en 8,4 miljoen euro.
In maart dit jaar maakte Solar Magazine al melding van het vasthouden van grote getale zonnepanelen van vermoedelijk 22 Chinese merken. De FIOD deed begin maart ook een inval bij een Friese importeur, waarbij voor 1,2 miljoen euro zou zijn ontdoken. De omzeilingspraktijken, dat volgens insiders een massaal karakter heeft, is door de branche sterk veroordeeld.

(Bijdrage van de voor Solar Magazine actieve freelance journalist Wessel Simons)
 

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten