Zoals bekend meldde Kamp eerder al dat het SDE+-budget in 2016 8 miljard euro is. Bovendien zijn er 2 openstellingsrondes; van 1 maart tot en met 31 maart en van 30 augustus tot en met 29 september. Hierin kunnen alle projecten, van zon-pv tot zonthermie, geothermie, windenergie en bio-energie aanvragen doen.
De SDE+ kent in 2016 minder fases en een snellere doorlooptijd. In de eerste week van de 2 openstellingsrondes kunnen alleen projecten met technologieën met een basisbedrag van maximaal 0,09 euro per kilowattuur indienen. Vervolgens wordt de regeling stapsgewijs opengesteld voor duurdere projecten tot aan de fasegrens van achtereenvolgens 0,11 euro per kilowattuur, 0,13 euro per kilowattuur en 0,15 euro per kilowattuur.
Gedurende de openstelling van de SDE+ hebben aanvragers de mogelijkheid om hun projecten in de zogenaamde vrije categorie in te dienen. Ondernemers worden zo geprikkeld om projecten voor een lagere prijs in te dienen en daarmee meer kans te maken op subsidie.
Zon-pv-projecten kunnen in 2016 alleen in aanmerking komen voor SDE+-subsidie indien zij over een grootverbruikersaansluiting (gaan) beschikken. Kamp hierover: ‘Veel zon-projecten lijken zich vooraf niet bewust van de kosten van een nieuwe grootverbruikersaansluiting. Omdat deze kosten relatief hoog zijn en projectenontwikkelaars die in de praktijk niet meerekenen in hun business case, blijkt de kans groot dat deze projecten niet worden gerealiseerd. Om dit probleem zo veel mogelijk te voorkomen zal ik aanvragers duidelijker wijzen op de kosten van een grootverbruikersaansluiting. Voor zon-pv projecten waarbij een aanvrager, verdeeld over meerdere aanvragen, meer dan 500 kilowattpiek aanvraagt zal ook een haalbaarheidsstudie verplicht worden.’
De ondergrens voor SDE+-subsidie van zonthermie wordt aangepast van 100 vierkante meter naar 200 vierkante meter apertuuroppervlakte (red. de apertuuroppervlakte is de oppervlakte van de zonnecollector die licht doorlaat). De minimale omvang wordt volgens Kamp gewijzigd omdat de zonthermie-projecten tussen de 100 en 200 vierkante meter niet goed binnen de SDE+ gerealiseerd konden worden en daarom binnen de nieuwe ISDE-regeling worden ondergebracht. ‘Mijn verwachting is dat er door deze aanpassing meer zonthermieprojecten gerealiseerd kunnen worden’, aldus Kamp.
Zie ook: Criteria voor nieuwe subsidie zonneboilers en warmtepompen onthuld
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.