logo
wvhj2023
hero-image
24 september 2015

Test Zonnepanelen.net in een ander daglicht: lead generator of onafhankelijke testorgaan?

De redactie van Solar Magazine plaatste afgelopen week een ingezonden persbericht van Zonnepanelen.net over een test met zonnepanelen. De redactie heeft dit bericht verwijderd daar de content onvolledig is.

In het bericht meldt Zonnepanelen.net sinds juni van dit jaar de prestaties van 30 merken zonnepanelen te vergelijken. Los van het feit dat het onduidelijk is welk commercieel belang Zonnepanelen.net heeft bij het testen van de zonnepanelen - het gevaar van belangenverstrengeling ligt op de loer daar Zonnepanelen.net een lead generator is - worden er ook naar alle waarschijnlijkheid foute conclusies getrokken, dan wel een onvolledig beeld geschetst. Zonnepanelen.net stelt op haar site zelfs dat 'het verdienmodel is gebaseerd op het doorverwijzen van bezoekers naar leveranciers waarbij het aanbod aansluit op de conclusies van de vergelijking van de testopstelling', oftewel: Zonnepanelen.net leidt bezoekers door naar de leveranciers van de zonnepanelen die in haar test goed scoren.

Zonnepanelen.net stelt dat uit de eerste vergelijkingen over de maanden juli en augustus blijkt dat er tussen het beste en slechtste paneel een opbrengstverschil zit van maar liefst 12 procent.

Zonnepanelen.net lijkt echter 1 belangrijke fout te maken als men de metingen op de website van de organisatie bekijkt en daarnaast wordt een onvolledig beeld geschetst ten aanzien van de test:

  1. De positieve binning (kortweg het gegeven dat fabrikanten zonnepanelen een vermogensklasse geven van -0 tot +5 procent, een paneel van bijvoorbeeld 250 wattpiek kan dus enkel een positieve afwijking hebben, van maximaal 5 procent naar boven ) wordt verward met de meetonnauwkeurigheid (de vermogensmetingen hebben een onzekerheid van circa 3 procent). Door de verwarring klopt de top 5 (flashtesttabel) van best presterende zonnepanelen niet.

  2. Een kortetermijntest (het testen van Zonnepanelen.net direct na de aanschaf) zegt niets over de langere termijn. Door de prestaties van de eerste 2 maanden weer te geven kan de indruk ontstaan (red. op de betreffende pagina met tabellen van de test wordt niet gesproken over degradatie, hiervoor moet de bezoeker verder zoeken naar een verantwoording over de test elders op de website) dat de zonnepanelen die nu het beste uit de test komen dit ook over de volle levensduur van 25-30 jaar zouden doen. Onterecht, daar de grootste prestatieverschillen pas na enkele jaren zichtbaar worden als een aantal jaren op rij de degradatie (de jaarlijkse prestatievermindering van zonnepanelen) is vastgesteld.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten