Solar Magazine - DIFFER en Syngaschem starten samen onderzoek naar opslag groene stroom
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
DIFFER en Syngaschem starten samen onderzoek naar opslag groene stroom

DIFFER en Syngaschem starten samen onderzoek naar opslag groene stroom

Het FOM-instituut voor funderend energieonderzoek DIFFER en het bedrijf Syngaschem gaan samenwerken aan opslag van groene stroom via kunstmatige brandstoffen. Dit hebben de partijen contractueel vastgelegd.

De afspraken zijn gemaakt door directeuren Hans Niemantsverdriet van Syngaschem en Richard van de Sanden van DIFFER. Voor optimale samenwerking verhuist Syngaschem's Eindhovense onderzoeksteam naar het nieuwe onderzoeksgebouw van DIFFER op het TU/e science park.

Opslag van elektriciteit uit wisselvallige energiebronnen als zon en wind is volgens beide partijen een grote technologische uitdaging voor de toekomstige duurzame energievoorziening. Het concept van DIFFER en Syngaschem gebruikt groene stroom om water en koolstofdioxide  om te zetten in syngas. Via het Fischer-Tropsch-proces is dit mengsel van waterstof en koolmonoxide om te zetten in verschillende schone brandstoffen zoals diesel, benzine, brandstof voor vliegtuigen, methanol of dimethylether.

Multinationals zoals Shell, Sasol en Synfuels China passen de Fischer-Tropsch techniek momenteel op grote schaal in hun coal-to-liquids (CTL) en gas-to-liquids (GTL) installaties in Zuid-Afrika, Qatar en China. DIFFER en Syngaschem willen het proces gaan voeden met syngas dat is gemaakt uit koolstofdioxide en water uit de lucht, in plaats van uit fossiele brandstof. Door de koolstofcyclus te sluiten ontstaan ultra-schone brandstoffen met een extreem lage koolstof-voetafdruk.

Syngaschem komt voort uit de TU/e en heeft uitgebreide ervaring in oppervlakte- en materiaalonderzoek, katalyse en vernieuwende reactorconcepten. DIFFER-directeur Richard van de Sanden: "Daarmee zijn ze een sterke partner voor ons; in deze samenwerking willen we DIFFER's plasmatechniek om koolstofdioxide en water efficiënt op te breken toepassen in de praktijk." Als het principe van groene stroom-opslag zich bewijst in het laboratorium, heeft DIFFER de capaciteiten en kennis om de techniek op te schalen naar een demonstratie-opstelling.

Deel dit bericht

Dit is een artikel van

Producten uit de Solar Magazine Productzoeker

Nu in Solar Magazine

Mei 2022

Realtime interface op komst: ‘Noodrem leidt tot enorme hoeveelheid extra aansluitcapaciteit  wind- en zonne-energie’ Professor Wim Sinke zwaait af: ‘We still ain’t seen nothing yet’ Zonnemarkt: ‘Einde...
Vacatures
Janszon BV zoekt:

Service Technicus PV systemen in Amsterdam

32-40 uur - Amsterdam
FIRST BASE Ground Screws zoekt:

Constructief technisch tekenaar

Fulltime (40 uur) - Uden, 5405 AH, 9a
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!