Solar Magazine - Testen met buurtbatterij Rijsenhout van start
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Testen met buurtbatterij Rijsenhout van start
(foto: ATEPS)

Testen met buurtbatterij Rijsenhout van start

In de buurtbatterij in Rijsenhout wordt zelfopgewekte zonne-energie opgeslagen. Op het moment dat de stroom nodig is, kan men die er afhalen.

In het dorp in Haarlemmermeer testen 35 huishoudens het komende jaar een buurtbatterij  van ATEPS; samen met Lyv smart Living, netbeheerder Liander en het lokale energiebedrijf Tegenstroom.

In Nederland werd in maart voor het eerst deze buurtbatterij in een wijk ingezet. Liander onderzoekt in het komende jaar in dit demonstratieproject of de batterij het lokale elektriciteitsnet kan ontlasten. In huis zorgt het energiemanagementsysteem Lyv met behulp van de slimme meter dat het overschot aan opgewekte energie van de bewoners in de batterij wordt opgeslagen en geregistreerd. Daardoor kunnen huishoudens de in de batterij opgeslagen energie op een later moment gebruiken. Data uit de slimme meter helpen te bepalen hoe de zonne-energie zo optimaal mogelijk gebruikt kan worden.

De buurtbatterij staat in Rijsenhout omdat energiebedrijf Tegenstroom hier heel veel zonnepanelen heeft geplaatst op woningen van huurders van woningbouwcorporatie Ymere. De bewoners huren de zonnepanelen van Tegenstroom.

Later in het jaar worden marktpartijen gevraagd om de restenergie uit de batterij te verhandelen. Geïnteresseerde marktpartijen kunnen zich via een aanbesteding inschrijven. Samen met de gekozen marktpartij wordt zowel de haalbaarheid van de batterij onderzocht als het verhandelen van energie uit de batterij. Daardoor is de kans op realisatie het grootst. De uitkomsten van het demonstratieproject worden gedeeld met marktpartijen en andere geïnteresseerden.

Deel dit bericht

Dit is een artikel van

Nu in Solar Magazine

Juni 2022

Gerrit Hiemstra: ‘Energiesector en meteorologen moeten meer samenwerken’ Groothandels: tekort aan omvormers voor zonnepanelen houdt nog heel 2022 aan Jikke Biermasz: ‘Het Europese importheffingendossier voor zonnepanelen...
Vacatures
kWh People zoekt:

Project Developer Zon & Wind

Fulltime (40 uur) - Amsterdam
kWh People zoekt:

International Sales Manager

Fulltime (40 uur) - Randstad
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!