Solar Magazine - Pilot met flowbatterij Elestor krijgt vervolg in Emmeloord
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Pilot met flowbatterij Elestor krijgt vervolg in Emmeloord
(foto: Elestor)

Pilot met flowbatterij Elestor krijgt vervolg in Emmeloord

In het najaar van 2018 wordt een waterstofbromide flowbatterij (50 kilowatt) gerealiseerd op het terrein van de gemeentewerf in Emmeloord. Het is een vervolg van een eerdere pilot.

Met de batterij wordt volgens de betrokkenen zonne-energie op ‘een innovatieve en betaalbare manier opgeslagen’. Het consortium, bestaande uit Elestor, Witteveen+Bos, ECN, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), ZON Energie en Stichting Pioniers van de Toekomst, testen met deze pilot hoe de opslagtechnologie en aanverwante diensten op grote schaal kunnen worden toegepast.

Het project is een vervolg op de succesvolle pilot met de waterstofbromide flowbatterij (1 kilowatt) in Deventer. Het consortium werkt samen met de gemeente Noordoostpolder die de ambitie heeft om bij de Nederlandse koplopergemeenten op het gebied van duurzame energie te horen.

De gemeente Noordoostpolder neemt de batterij in gebruik op het terrein van de gemeentewerf in Emmeloord, waar in 2016 ruim 400 zonnepanelen zijn geïnstalleerd. De installatie van de pilotfaciliteiten staat gepland voor het derde kwartaal in 2018. Het project is gestart in januari 2017 en eindigt in december 2019. In het eerste jaar zal het consortium de pilotinstallatie ontwerpen en opstellen, veiligheidsanalyses uitvoeren en de vereiste vergunningen aanvragen. Tegelijkertijd zal de Energy Service Company (ESCO) ZON Energie energiediensten opzetten en business cases ontwikkelen gerelateerd aan de opslag van elektriciteit uit deze flowbatterij. Vanaf najaar 2018 zal de energieopslag een jaar lang in praktijkomstandigheden getest worden. Stichting Pioniers van de Toekomst onderzoekt of lokale belanghebbenden geïnteresseerd zijn in gebruik van de energieopslag. 

Deel dit bericht

Dit is een artikel van

Producten uit de Solar Magazine Productzoeker

Nu in Solar Magazine

Mei 2023

Werkgroep NEN legt laatste hand aan nieuwe beoordelingsmethode brandveiligheid zonnepanelen: ‘EU moet zonnepanelen status van bouwproduct geven’ Holland Solar: ‘Geen enkel zonnepaneel is het waard om voor te sterven’...
Vacatures
kWh People zoekt:

Operationeel Manager Solar

Fulltime (40 uur) - Midden Nederland
Klimaatfonds Nederland zoekt:

Project Manager Solar

Fulltime (40 uur) - Vreeland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!