Solar Magazine - De Alliantie: 9.000 huurwoningen voor eind 2023 volledig verduurzaamd naar energielabel A of A+
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
De Alliantie: 9.000 huurwoningen voor eind 2023 volledig verduurzaamd naar energielabel A of A+
© De Alliantie

De Alliantie: 9.000 huurwoningen voor eind 2023 volledig verduurzaamd naar energielabel A of A+

Woningcorporatie De Alliantie meldt dat voor eind 2023 circa 9.000 huurwoningen volledig verduurzaamd zijn naar energielabel A of A+. Ze krijgen een ‘warme jas’, zonnepanelen, en ventileren energiezuinig.

Met een portefeuille van ruim 54.000 woningen is volgens de woningcorporatie een nauwe samenwerking met ketenpartners essentieel. 8 jaar geleden al startte de Alliantie een samenwerking met 2 vaste partners voor projectmatige en integrale verduurzaming. Inmiddels heeft dit erin geresulteerd dat 10 procent van de portefeuille van de Alliantie is verduurzaamd en het verduurzamingstempo verder is verhoogd.

A of A+
René Pijper, productieleider Verbeteren & Verduurzamen bij de Alliantie, hierover: ‘Woningen met een energielabel E, F of G pakken we hiermee in één keer aan. Deze woningen brengen we naar ten minste energielabel A of A+. Dat betekent dat ze een ‘warme jas’ krijgen, energiezuinig ventileren en energie opwekken met zonnepanelen. Met deze werkwijze zijn wij 8 jaar geleden al gestart met onze vaste partners Rutges Vernieuwt en Nijhuis Bouw. De aankomende 2 jaar gaan we hier, met de kennis van nu, mee door’, vervolgt Pijper.

2.300 woningen in voorbereiding
Inmiddels heeft de Alliantie al 5.300 woningen volledig verduurzaamd, zijn 1.400 woningen in uitvoering en 2.300 woningen in voorbereiding. De Alliantie heeft het tempo van verduurzamen sinds 2019 opgeschroefd naar circa 1.500 woningen per jaar. Eind 2023 zijn circa 9.000 woningen die gebouwd zijn vóór 1980, volledig verduurzaamd. In de toekomst hoeft bij deze woningen alleen de warmtebron nog aangepast te worden om de CO2-uitstoot van verwarmen verder te reduceren.

De Alliantie wil haar ketensamenwerking toekomstbestendig maken en een stap verder zetten in kennisdeling. De woningen vanaf energielabel D worden de komende jaren stap voor stap aangepakt, in samenwerking met 12 vaste onderhoudspartners die gespecialiseerd zijn in dak, gevel, installaties en interieur. Onder de noemer Sequent NXT. De focus voor 2022 ligt op het samen met partners programmeren van de meest optimale weg richting CO2-neutraal, waarbij verduurzaming wordt gekoppeld aan het natuurlijke onderhoudsmoment. Alsmede een verdere verdieping van de samenwerking zodat de Alliantie en haar partners flexibel en wendbaar de toekomst tegemoet kunnen zien.

Deel dit bericht