China produceert recordhoeveelheid aluminium, maar prijzen blijven onverminderd hoog
China heeft in 2021 een recordhoeveelheid aluminium geproduceerd, maar ook geïmporteerd. De inkoopprijzen voor aluminium blijven ondertussen onverminderd hoog en ook in 2022 worden tekorten verwacht.
Afgelopen week bevond de prijs zich op de London Metal Exchange (LME) – het wereldwijde centrum voor de handel in metalen – rond de 3.000 Amerikaanse dollar per ton. Door tekorten kunnen handelaren en producenten met voorraad echter een aanzienlijk hogere premie afdwingen, die in Europa sinds begin 2022 met bijna 30 procent is gestegen tot een record van ruim 400 Amerikaanse dollar per ton.
Hoge stroomkosten
Ook in het kalenderjaar 2022 worden Europese producenten namelijk nog steeds geplaagd door hoge stroomkosten en er lijkt geen teken te zijn van een snelle oplossing voor het probleem. Analisten van ING verwachten dat de wereldwijde aluminiummarkt dit jaar een tekort van ongeveer 1,5 miljoen ton zal kennen.
Sinds begin vorig jaar zijn er tekorten aan aluminium en worden de voorraden aangevreten. Die zijn in de LME-magazijnen sinds half maart 2021 zelfs meer dan gehalveerd. De hogere prijs, maar ook het schaarse aanbod plaatsen zowel fabrikanten van zonnepanelen als montagesystemen in 2022 opnieuw voor een uitdaging.
Recordimport en -productie in China
China, ’s werelds grootste aluminiumproducent en -consument, importeerde afgelopen kalenderjaar 3,2 miljoen ton ruw aluminium en aluminiumproducten. Dat is een nieuw record en een stijging van 0,5 miljoen ton ten opzichte van 2020.
Tegelijkertijd steeg de aluminiumproductie in China afgelopen jaar met 4,8 procent tot een recordhoogte van 38,5 miljoen ton. Dit ondanks beperkingen op het energieverbruik in fabrieken die vorig jaar waren opgelegd om de klimaatdoelstellingen te halen. Zonder die rantsoenering had de productie nog hoger kunnen uitkomen.
De jaarlijkse productie van de 10 non-ferrometalen – waaronder koper, aluminium, lood, zink en nikkel – bedroeg afgelopen jaren 64,54 miljoen ton. Ook dat is een nieuw record en een stijging van 5,4 procent ten opzichte van de 61,68 miljoen ton in het voorgaande jaar.
Staalproductie daalt voor eerst in 6 jaar
China’s jaarlijkse productie van ruw staal daalde in 2021 voor het eerst in 6 jaar terwijl in 2020 nog een recordproductie had plaatsgevonden. De grootste staalproducent ter wereld produceerde vorig jaar 1,03 miljard ton ruw staal, zo blijkt uit gegevens van het Chinees Nationaal Bureau voor de Statistiek. Dat is een daling van 3 procent ten opzichte van de productie van 1,065 miljard ton ruw staal in 2020.
De nationale overheid dringt er bij de industrie sinds vorig jaar op aan om de staalproductie voor het hele jaar op niet meer dan het niveau van het voorgaande jaar te houden om de uitstoot van verontreinigende stoffen en broeikasgassen te verminderen.
Eerder
Deel dit bericht