logo
wvhj2023
© Energieopwek.nl
© Energieopwek.nl
3 oktober 2024

Stroomproductie zonnepanelen in september met 7 procent gegroeid

De productie van stroom uit windmolens is in september bijna verdubbeld in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. De elektriciteitsproductie van zonnepanelen groeide met 7 procent. Dat meldt Energieopwek.

Doordat er meer zonnepanelen liggen en de zon goed scheen, groeide de productie van zonne-energie weliswaar met 7 procent, maar dat had volgens Energieopwek 16 procent kunnen zijn als producenten hun stroom konden opslaan in plaats van de zonnepanelen uitzetten omdat de stroomprijs te laag was.  

Elektrolyser
De groei in productie van hernieuwbare energie leidde in september namelijk ook weer regelmatig tot overschotten. Dat waren momenten dat de stroomproductie hoger lag dan de binnenlandse vraag. Op zulke momenten is de prijs van stroom zo laag dat producenten hun windmolens stilzetten en hun zonneparken afschakelen.

EnTranCe vertaalt deze overschotten naar een virtuele elektrolyser. In plaats van afschakelen had daarmee groene waterstof kunnen worden gemaakt. In september had er in 22 procent van de uren waterstof geproduceerd kunnen worden. Met een elektrolyser van 10 megawatt zou men ruim 30.000 kilo waterstof kunnen produceren. De teller van de elektrolyser staat nu op 1.270 uur. Dat is nu al meer dan de 1.137 uur van heel 2023.

53 procent
In september kwam 53 procent van de stroom uit hernieuwbare bronnen. Zonder het afschakelen van windmolens en zonnepanelen, zou dit op 57 procent zijn uitgekomen. Het is de zevende maand op rij dat het aandeel duurzame stroom boven de 50 procent zit.

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) gaat ervan uit dat in 2030 gemiddeld 85 procent van de stroom uit hernieuwbare bronnen komt.

Elektriciteit

September 2024

Conventioneel

46,7 procent

Zon-pv

23,4 procent

Wind-op-zee

13,0 procent

Wind-op-land

1,0 procent

Biomassa

5,9 procent

Waterkracht

0,1 procent

Elektrificatie
Het finale energiegebruik in Nederland bestaat uit 3 onderdelen; voor 55 procent uit warmte voor gebouwen en industrie, voor 25 procent uit transport in de vorm van weg- en vliegverkeer en tot slot voor 20 procent uit het stroomverbruik. Door elektrificatie van de industrie, vervoer, koken en verwarmen zal het aandeel elektriciteit groeien.

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) berekent dat dit in 2030 ongeveer uitkomt op 24 procent van het finale gebruik. Daarvan is dan 75 procent hernieuwbaar. In die berekening zit nog niet de aangekondigde extra 10 gigawatt aan windmolens op zee.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten