logo
wvhj2023
© Regie der Gebouwen
© Regie der Gebouwen
13 april 2024

Project van de week | Zonnepanelen voor Belgische hulpdiensten in Crisnée

In de rubriek Project van de week schenkt Solar Magazine wekelijks aandacht aan een bijzonder zonne-energieproject. Deze week de Belgische Regie der Gebouwen die drukdoende is met het installeren van zonnepanelen.

De Regie der Gebouwen is de vastgoedbeheerder van de Belgische staat. In totaal biedt de dienst kantoorruimte aan ongeveer 70.000 federale medewerkers. Als onderdeel van het Nationaal Energie- en Klimaatplan heeft de Regie der Gebouwen een actieplan opgesteld dat onder meer de installatie van zonnepanelen omvat.

Civiele Bescherming
Als onderdeel van het plan heeft de Regie der Gebouwen zonnepanelen laten plaatsen bij de Civiele Bescherming in Crisnée. Deze federale hulpdienst helpt de Belgische bevolking bij rampen. 284 beroepsagenten zijn, verspreid over de locaties Crisnée en Brasschaat, actief voor de Civiele Bescherming.

De bijna 20.000 kilowattuur stroom die de zonnepanelen jaarlijks opwekken, zijn goed voor zo’n  40 procent van de elektriciteitsbehoeften van het complex.

De zonnepanelen van de Civiele Bescherming in cijfers

Aantal zonnepanelen: 440 stuks

Jaarlijkse zonne-energieproductie: 192,931 kilowattuur

Vervolgprojecten: in 2024 is de plaatsing van zonnepanelen voorzien op onder meer het kantoorgebouw gelegen op de Ketelvest 26 in Gent, het complex van de wegpolitie in Daussoulx en op een gebouw van de Koninklijke Sterrenwacht van België op de site van de Space Pole in Brussel.

7 megawattpiek
In 2024, en ook komende jaren, wil de Regie der Gebouwen op tal van andere locaties zonnepanelen installeren. Dit alles met het einddoel om tegen het kalenderjaar 2040 een jaarlijkse energiebesparing te bereiken van ongeveer 1.638 ton CO2-equivalent in de vorm van 7 megawattpiek zonnepanelen. Te zijner tijd moet jaarlijks 6,3 miljoen kilowattuur zonne-energie opgewekt worden.

‘Dit eerste project weerspiegelt onze vastberaden inzet voor duurzaamheid en de vermindering van onze CO2-voetafdruk’, aldus Mathieu Michel, die als staatssecretaris verantwoordelijk is voor de Regie der Gebouwen. ‘Bovenop deze installatie worden momenteel andere projecten voorbereid. In 2024 voorzien we onder andere de plaatsing van zonnepanelen op sites zoals het kantoorgebouw in Gent, het complex van de wegpolitie in Daussoulx en de gevangenis van Itter. Uit zorg voor de ecologische voetafdruk van onze overheidsgebouwen, wil ik deze weg verderzetten door concrete initiatieven op te zetten in het kader van het Nationaal Energie- en Klimaatplan, om een bebouwde omgeving te creëren die beter is voor onze planeet.’

Verschillende haalbaarheidsstudies
De keuze van de locatie waar de komende periode zonnepanelen geplaatst zullen worden, hangt af van talrijke criteria: de staat van het dak, de beschikbare oppervlakte en het verbruik, maar ook het advies van de gebouwgebruiker en de aard van het gebouw.

Zodra er een preselectie van de projecten heeft plaatsgevonden is een studiefase noodzakelijk om te bepalen of ze haalbaar zijn. Hiervoor zijn een haalbaarheidsstudie, een netwerkstudie en een stabiliteitsstudie noodzakelijk voor elk project. De Regie der Gebouwen heeft een overeenkomst afgesloten met de aankoopcentrale van het Vlaams Energiebedrijf (VEB) om een beroep te doen op zijn raamovereenkomsten en zijn deelnemende bedrijven. Hierdoor kan er tijd bespaard worden door bestellingen rechtstreeks te plaatsen zonder voor ieder project een nieuw bestek te moeten publiceren.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten