logo
wvhj2023
© PV Cycle
© PV Cycle
1 juli 2023

Afvalbeheerbijdrage zonnepanelen per direct zichtbaar op factuur en verhoogd naar 40 euro per ton

De afvalbeheerbijdrage voor de inzameling en recycling van zonnepanelen is per direct – vanaf 1 juli 2023 – verhoogd naar 40 euro per ton. Bovendien is de afvalbeheerbijdrage voortaan zichtbaar op de factuur.

Producenten en importeurs van zonnepanelen vermelden de afvalbeheerbijdrage niet alleen op de rekening die zij naar groothandels sturen, maar bovendien heeft de Stichting OPEN – in Nederland verantwoordelijk voor de inzameling en recycling van afgedankte elektrische en elektronische apparaten, inclusief zonnepanelen – aan groothandels en installateurs gevraagd hetzelfde te doen. Daarmee wordt de afvalbeheerbijdrage allereerst zichtbaar voor installateurs die deze op hun beurt weer inzichtelijk maken voor consumenten. Zo ontstaat traceerbaarheid in de keten over deze wettelijk verplichte afdracht waarmee de inzameling en verwerking van afgedankte zonnepanelen wordt gefinancierd.

40 euro
Eind vorig jaar werd bekend dat Nederland vanaf 1 juli 2023 een nieuw waarborgfonds voor de recycling van zonnepanelen zou krijgen en alle importeurs en producenten gaan meebetalen. Tot nu toe werd de recycling gefinancierd via een afvalbeheerbijdrage van circa 13 eurocent per zonnepaneel – 6,50 euro per ton – die onzichtbaar voor de eindgebruikers in de productprijs was verwerkt. Producenten en importeurs betalen vanaf nu echter 40 euro per ton.

Voor omvormers geldt een ander tarief dan voor zonnepanelen. Het omvormertarief is per direct 30 euro per ton voor apparaten kleiner dan 50 centimeter en 20 euro per ton voor apparaten groter dan 50 centimeter.

Fraude bestrijden
Het zichtbaar maken van de afvalbeheerbijdrage heeft volgens Stichting Open als doel om het gelijk speelveld te borgen. Met de zichtbaarheid van de bijdrage weten namelijk alle partijen in de keten dat er voor zonnepanelen afgedragen is en wat de landelijk vastgestelde hoogte hiervoor is.

Nieuwe spelers worden zo ‘automatisch’ op de hoogte gebracht van deze verplichting. Bovendien is door de zichtbare afvalbeheerbijdrage fraude gemakkelijker te bestrijden. De nieuwe opzet vereenvoudigt de aanpak van freeriders, omdat álle producenten en importeurs van zonnepanelen financieel moeten bijdragen. Bovendien is de toekomstige recycling van zonnepanelen gegarandeerd.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten