logo
wvhj2023
© PV Cycle
© PV Cycle
15 augustus 2022

PV Cycle zamelt in Vlaanderen 50 procent meer zonnepanelen in voor recycling

PV Cycle heeft in 2021 in Vlaanderen 309 ton zonnepanelen ingezameld, een toename van bijna 50 procent. Het gaat om 17.166 zonnepanelen. Dat meldt minister Zuhal Demir van Energie na vragen in het Vlaams Parlement.

Steven Coenegrachts, lid van het Vlaams Parlement namens Open Vld, deed bij de minister navraag naar de stand van zaken aangaande recycling.

26.100 euro
Uit de door minister Demir verstrekte cijfers blijkt dat afgelopen jaar 47 procent meer zonnepanelen zijn ingezameld, zoals te zien in onderstaande tabel.

Jaar

Aantal ton

Aantal zonnepanelen

Verwerkingskosten (euro)*

2017

108,7

6.039

18.000

2018

150,9

8.383

14.800

2019

290,8

16.155

16.400

2020

210

11.666

14.000

2021

309

17.166

26.100

* Deze cijfers hebben betrekking op heel België

Vlaanderen heeft de Europese richtlijn voor afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (AEEA) in 2014 omgezet in het Vlaams Reglement betreffende het duurzaam beheer van Materiaalkringlopen en Afvalstoffen (VLAREMA). De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) heeft voor de recycling van zonnepanelen met een PV Cycle een zogenaamde milieubeleidsovereenkomst afgesloten, die vorig jaar zomer werd verlengd. In het kader van deze overeenkomst heeft PV Cycle de opdracht om een milieuconforme inzameling en verwerking van zonnepanelen te organiseren en te financieren.

Volledig nuttig toegepast
De door PV Cycle Belgium ingezamelde zonnepanelen worden volgens minister Demir volledig nuttig toegepast. ‘Een eerste verwerker verwijdert het aluminium frame, de aansluitdozen en de stroomkabels. Deze worden gerecycleerd. Het overblijvende paneel wordt in Vlaanderen ingezet bij een metaalsmelter. De metalen, waaronder het zilver, worden in dit smeltproces gerecycleerd en de kunststoffen verbrand met energierecuperatie. Het glas en het silicium worden in de metaaloven ingezet als vervanging van nieuw zand, om de ovenwand te beschermen. Dit glas en silicium komt uiteindelijk in de slakken, die met een grondstofverklaring worden ingezet als bouwstof. Volgens de Europese definities wordt ook deze toepassing als bouwstof als recyclage beschouwd.’

‘Samengevat’, vervolgt Demir, ‘worden de panelen met silicium 100 procent nuttig toegepast, waarvan 93,5 procent recyclage en 6,5 procent (de kunststoffen) verbranding met energierecuperatie.’

2 euro per zonnepaneel
De AEEA-Richtlijn bepaalt dat de verantwoordelijkheid voor de inzameling en de recycling van zonnepanelen bij de producenten ligt, oftewel bij degene die de zonnepanelen op de Belgische markt plaatst. De consument betaalt bij aankoop een milieubijdrage, die momenteel 2 euro per zonnepaneel bedraagt.

‘Hiermee bekostigt PV Cycle Belgium volledig de inzameling en de verwerking van afgedankte zonnepanelen’, duidt Demir. ‘Bovendien wordt een deel van de milieubijdrage gebruikt om een provisie aan te leggen om ook de zonnepanelen die in de toekomst afgedankt worden te kunnen verwerken. We verwachten namelijk dat het aantal afgedankte zonnepanelen het komende decennium gestaag zal toenemen. Dankzij deze provisie zal de toekomstige inzameling en verwerking van deze zonnepanelen betaalbaar zijn.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten