- ‘Discussie over afbouw salderingsregeling nog niet afgerond’
- De harde cijfers | Europa installeert dit jaar 5 gigawatt aan batterijen
- Het Dilemma | Is het volledig recyclebare Chinese zonnepaneel over 5 jaar mainstream?
- Project van de week | Gemeente en burgers eigenaar van zonnecarport bij Dolfinarium
- SPIRIT solar lighting: ‘Als je dromen hebt, moet je ze najagen’
- Netbeheerders over uitvallende omvormers zonnepanelen: ‘Koffiedik kijken of spanningsproblemen volledig op te lossen zijn’
- Ecodesign en energielabel zonnepanelen: ‘The devil is in the details, contraproductiviteit niet ondenkbaar’
- Groothandels: tekort aan omvormers voor zonnepanelen houdt nog heel 2022 aan
Renewable Energy Hub Flevoland: batterijen en waterstof faciliteren 1 gigawatt windmolens en zonnepanelen
De Renewable Energy Hub Flevoland (REF) is gelanceerd met als doel de opwek van wind- en zonne-energie te combineren met energieopslag in batterijen en waterstof en zo het volle stroomnet te verlichten.
Flevoland wil dé proeftuin van Nederland worden op het gebied van energie en opslag. Gedeputeerde Jop Fackeldey heeft daarom bij het startschot voor de REF het bidbook ‘Energie in Balans Flevoland’ overhandigd aan Bas Pulles, directeur Realisatie Energietransitie bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
Smart grid
De hub is een van de belangrijkste projecten uit het bidbook. GIGA-Storage, EQUANS, Circul8 Energy, Smartgrid Flevoland, Solarvation, ACRRES en Wageningen University & Research gaan samen de energiehub realiseren met als doel om in 2030 1 gigawatt (red. het vermogen van windmolens wordt uitgedrukt in gigawatt, van zonnepanelen in gigawattpiek) aan duurzame energie te leveren aan de BV Nederland.
In de energiehub worden windmolens, zonnepanelen, batterijen en waterstof gecombineerd. Dit alles wordt in een smart grid met elkaar verbonden. Zo kan er continu stroom geleverd worden aan het stroomnet, ook als de zon niet schijnt of de wind niet waait.
Deel dit bericht
Dit is een artikel van