logo
wvhj2023
© PV Cycle
© PV Cycle
15 december 2021

Nieuwe buyer group duurzame zonnepanelen: ‘Kickstart voor inkoop meest duurzame zonnepanelen’

Binnen het Uitvoeringsprogramma Circulaire Maakindustrie wordt momenteel een buyer group zonnepanelen opgezet. Hier verenigen grote private en publieke organisaties zich om gezamenlijk inkoopkracht te organiseren.

Ten tweede willen ze innovatie te versnellen op het gebied van duurzame zonnepanelen. ‘We willen de inzet van zonnepanelen duurzamer maken, te beginnen bij onszelf’, aldus Bart Jeroen Bierens van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Het Uitvoeringsprogramma Circulaire Maakindustrie (UPCM) is een initiatief van het ministerie van Economische zaken en Klimaat in samenwerking met een groot aantal stakeholders zoals RVO, MetaalUnie, FME en andere vertegenwoordigers van industrie en kennisinstellingen. Zij zetten zich gezamenlijk in voor de transitie naar een circulaire maakindustrie door projectontwikkeling, het genereren en delen van kennis en het activeren van ondernemers en netwerken. Projectcoördinator Bart Jeroen Bierens werkt momenteel hard aan het opzetten van een buyer group voor zonnepanelen.

Toxische stoffen
Bierens: ‘Dat initiatief heeft zijn oorsprong in een project van een van onze partners: provincie Zuid-Holland. Zonnepanelen zijn nu typisch zo’n product waar circulariteit een issue is. Het is bedoeld om te vergroenen, maar duurzaam is het absoluut niet. De provincie en UPCM wilden weten hoe het nou exact zat en gaven Materials Innovations Institute (M2i) de opdracht tot een uitgebreid onderzoek naar de stand van zaken en kansen om het tij te keren. Het beeld dat daaruit voortkwam, was helder. Zonnepanelen bevatten alle in meer of mindere mate toxische stoffen. De afvalstroom neemt vanaf 2030 exponentieel toe... Reparatie, hergebruik en recycling zijn een probleem. Het is dus tijd om in actie te komen om verandering te bewerkstelligen.’

Groen licht
Nederland kent verschillende buyer groups. Zo zijn er 6 actief in de bouw, 3 in de mobiliteitssector en 5 in de grond-, weg- en waterbouw. Hierin verenigen publieke en private partijen zich bijvoorbeeld in het nastreven van het verminderen van impact op het klimaat of realiseren van sociale doelen. De kern is van elkaar leren, de ontwikkeling van een gedeelde visie en het uitrollen van een gezamenlijke (inkoop)aanpak. Binnen de buyer group zonnepanelen zal het niet anders zijn.

CO2-footprint
‘De partners die onze groep ondersteunen, zijn UPCM, TKI Urban Energy en inkoopexpertisecentrum PIANOo’, vertelt Bierens. ‘Zij hebben inmiddels groen licht gegeven om in 2022 van start te gaan. Op dit moment zijn we vol in de voorbereiding. Dat betekent allereerst dat we bezig zijn met een inventarisatie van de markt. Wat voor zonnepanelen zijn er verkrijgbaar? Hoe scoren die op aspecten zoals recyclebaarheid, CO2-footprint, giftige materialen? Hoe zit het met de duurzaamheid van productieprocessen van fabrikanten? Wat zit er aan innovaties aan te komen? Al dit soort zaken wordt onderzocht.’

Lees hier het volledige artikel in de december 2021-editie van Solar Magazine.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten