logo
wvhj2023
© Blue Accelerator
© Blue Accelerator
29 oktober 2021

Drijvend zonnepark op zee van Oceans of Energy wordt gebouwd voor kust bij Oostende

De locatie in België waar Oceans of Energy een drijvend zonnepark op de Noordzee gaat bouwen, is bekend. Het offshorezonnepark verrijst volgend jaar bij het maritiem testplatform Blue Accelerator in Oostende.

Oceans of Energy meldde al begin september op de Noordzee als onderdeel van het Europese innovatieproject EU-SCORES een drijvend zonnepark van 3 megawattpiek te gaan bouwen. De locatie werd toen echter nog niet bekendgemaakt.

Bouw in 2022
‘We zijn trots om aan te kondigen dat de projectpartners van het Europese project EU-SCORES voor de Blue Accelerator als locatie voor het zonnepanelenpark kozen', vertelt Jean de Bethune, voorzitter van POM West-Vlaanderen. ‘In totaal wordt er ongeveer 15 miljoen euro voor het zonnepark vrijgemaakt, voornamelijk fondsen uit het Europese innovatieprogramma Horizon 2020. De technische voorbereidingen zijn vorige maand al gestart. Doel is om in het najaar van 2022 te starten met de bouw van een grote offshore- zonnepaneelconstructie. De zone bij Blue Accelerator is de perfecte locatie omdat de hoogtechnologische meetapparatuur van het lab alles kan monitoren. De installatie wordt ook verbonden met een netaansluiting op de walkant. Er wordt gemikt op een levering van 3.321 megawattuur aan het Belgische stroomnet of een equivalent aan elektriciteitsvoorziening voor 1.000 gezinnen.”

MPVAqua
Naast de zonnepanelen van EU-SCORES maakt ook het consortium van MPVAquaproject, van Tractebel, DEME, Jan De Nul Group, Soltech en UGent gebruik van de locatie om hun prototype van speciaal ontwikkelde zonnepaneelstructuren in een maritieme omgeving te testen.

Indien het project succesvol is, wordt het eerste commerciële zonnepark op zee binnen 5 à 10 jaar verwacht. Door dit te plaatsen tussen de windmolens van een bestaand windpark kan de verkregen energie verdubbeld worden. Ook deze test start in 2022.

Mosselen
Bij Blue Accelerator staan ook nog andere testen rond aquacultuur en drones op de planning.  

Aandachtige wandelaars op de strekdam van Oostende spotten sinds vorig weekend al gele drijvers rond de Blue Accelerator. Deze maken deel uit van de testinstallatie van Colruyt Group voor het kweken van mosselen. Onder het zeepeil zijn deze drijvers met een hoofdlijn verbonden. Daaronder zullen verschillende soorten constructies hangen om mosselen aan te groeien. Met dit longline-systeem wil Colruyt Group de groeiontwikkeling bestuderen en diverse technieken voor installatie, onderhoud en oogsten uittesten.

Drones
Tot slot zijn er plannen om Blue Accelerator als uitvalsbasis voor vliegende, varende en duikende drones te gebruiken. De mogelijkheden van drones zijn heel uitgebreid: bewaking van windparken, monitoring van zeebiologisch leven, transport of zelfs uitvoeren van herstelwerkzaamheden. Al deze geplande testen illustreren dat Blue Accelerator zijn plaats op de Europese kaart verworven heeft als gerenommeerde testfaciliteit voor onderzoek van maritieme toepassingen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten