logo
wvhj2023
© PosHYdon
© PosHYdon
26 augustus 2021

Startschot voor proef bij Scheveningen met productie groene waterstof op zee

Met toekenning van subsidie door de rijksoverheid is het startschot gegeven voor een proef met de offshore productie van groene waterstof bij Scheveningen. Het consortium PosHYdon spreekt van een wereldprimeur.

Met 3,6 miljoen euro aan steun via de subsidieregeling Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+) wordt offshorewind, offshoregas en offshoregroenewaterstof samengebracht. Een elektrolyser op zee zet daarbij de energie van een offshorewindpark om in groene waterstof dat via het huidige gasnetwerk aan land komt.

13 kilometer uit
Binnen PosHYdon werken 14 projectpartners samen, waaronder de Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO) en partijen in de energie- en offshoresector. Penvoerder Nexstep richt zich op ontmanteling en mogelijk hergebruik van infrastructuur op zee. Het platform dat nu gebruikt gaat worden, ligt 13 kilometer uit de kust van Scheveningen.

De pilot moet antwoord geven op een paar belangrijke vragen. Hoe verloopt het invoegen van energiesystemen in de praktijk? Hoe houden de installaties zich in zwaar weer op zee? Hoe presteert de elektrolyser bij wisselend stroomaanbod? De elektrolyser van 1 megawatt zal maximaal 400 kilogram groene waterstof per dag produceren.

Missing link
René Peters, businessdirector Gas Technologies TNO en initiator van het North Sea Energy Program, over de pilot: ‘PosHYdon is het ultieme voorbeeld van systeemintegratie op de Noordzee. In veel studies wordt waterstof “the missing link”’ voor de energietransitie genoemd en wordt er veel over de mogelijkheden gesproken. Maar hier, voor de kust van Scheveningen, gaat het daadwerkelijk plaatsvinden. PosHYdon zal ons veel leren over de te zetten vervolgstappen richting grootschalige groenewaterstofproductie op zee. Groenewaterstofproductie offshore maakt het ook mogelijk dat grootschalige windparken ver op zee ontwikkeld kunnen worden.’

Jacqueline Vaessen, managing director van Nexstep, voegt toe: ‘Samen met een aantal operators en TNO is dit idee zo’n jaar of 2 geleden voortgekomen uit een brainstormsessie van de “Re-purpose” werkgroep binnen Nexstep. Vervolgens hebben we gekeken wat de beste locatie zou zijn en zijn toen op de Q13a-A van Neptune Energy uitgekomen, aangezien dat platform al geheel middels groene stroom geëlektrificeerd is. Vervolgens begon het pionieren en het zoeken naar geschikte consortiumpartners. Deze toekenning is een kroon op het voorbereidende werk. Ik ben dan ook ontzettend trots dat PosHYdon de stap kan maken naar deze belangrijke operationele fase.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten