logo
wvhj2023
© Hilda Weges | Dreamstime.com
© Hilda Weges | Dreamstime.com
5 juli 2021

Jan Willem Zwang: ‘Businesscase voor thuisbatterij zonder subsidie nog ver weg’

Een halvering in aanschafkosten en gebruikmaken van stroomprijsschommelingen over de dag kan in Nederland een thuisbatterij binnen 10 jaar rendabel maken. Tot dan is subsidiëring volgens Jan Willen Zwang noodzaak.

Het afbouwen van de Nederlandse salderingsregeling voor zonnepaneeleigenaren start in 2023. Althans, dat is nog steeds het voornemen van het Rijk. Het financiële voordeel voor particulieren wordt vanaf dan jaarlijks afgebouwd met 9 procent en verdwijnt in 2031 volledig. Dat maakt de weg vrij voor de introductie van de thuisbatterij. Maar wanneer is daar daadwerkelijk een businesscase voor?

Jan Willem Zwang verliet het door hem opgerichte Greenspread begin dit jaar en richt zich met zijn nieuwe bedrijf Stratergy op consultancy rondom hernieuwbare-energievraagstukken. Solar Magazine vroeg hem in de cijfers te duiken en de rekensom te maken. Uiteraard kon hij daarbij niet ontkomen aan een aantal aannames over het zonneprofiel op daken en het stroomconsumptieprofiel.

Puzzel
‘Een gemiddeld Nederlands huishouden verbruikt jaarlijks 3.350 kilowattuur aan stroom’, aldus Zwang. ‘Wanneer je rekent met een zonne-energiesysteem van 4 kilowattpiek, produceer je ongeveer 3.500 kilowattuur op jaarbasis. Bij toepassing van salderen wordt dan het overschot van ongeveer 150 kilowattuur teruggeleverd aan het net. In werkelijkheid is die teruglevering veel meer, ongeveer 2.500 kilowattuur, omdat de gelijktijdigheid van productie  en consumptie maar 30 procent is. Je kunt accu’s in vele vormen en maten kopen, ik heb ook nog eens wat offertes opgevraagd. Een A-merk kost je per kilowattuur opslagcapaciteit momenteel zo’n 1.000 euro inclusief installatie en btw. Met die getallen in het hoofd kan de puzzel voor het verdienmodel van een thuisbatterij worden gelegd.’

Betaalbare optie
Voor het realiseren van 100 procent zelfconsumptie van zonnestroom heeft een gemiddeld huishouden met een pv-systeem van 4 kilowattpiek volgens Zwang een batterij met een capaciteit van 17 kilowattuur nodig. Een meer betaalbare optie is een batterij met een capaciteit van 8 kilowattuur. Daarmee kan gemiddeld 60 procent zelfconsumptie worden gerealiseerd. Maar verdien je de investering in een thuisbatterij daarmee terug? ‘Absoluut niet onder de huidige omstandigheden’, is het ondubbelzinnige antwoord van Zwang.

2 ontwikkelingen
‘Bij 100 procent saldering en het meest gunstige dag-nacht-tarief van de grote energieaanbieders, levert zo’n thuisbatterij gemiddeld 50 euro per jaar op’, vervolgt Zwang. ‘Kijken we 10 jaar verder, wanneer de saldering op nul staat, dan is de verdienste 4 keer zoveel: 200 euro per jaar. Dat betekent dat je haar ook dan nooit terugverdient voordat ze aan het einde van haar leven is. Er zijn echter 2 belangrijke ontwikkelingen die haar tegen die tijd wel rendabel zouden kunnen maken. Als de kosten voor een kilowattuur opslag halveren en het prijsverschil tussen laden en ontladen 5 cent per kilowattuur is, kun je de investering binnen 7 jaar afschrijven.’

Schommelingen
De prijzen voor zonnepanelen zijn in het verleden al meerdere malen binnen enkele jaren gehalveerd. Volgens Zwang is er geen reden waarom dit voor batterijen ook niet mogelijk is. Zo wijst hij op plekken waar de thuisbatterij mainstream wordt, zoals Californië en Duitsland. ‘Daar zakken de prijzen als gevolg van opschaling nu al behoorlijk. Daarnaast introduceren nieuwe energieleveranciers uurprijscontracten. De kosten voor elektriciteit fluctueren steeds sterker door het steeds grotere aandeel groene stroom. Je ziet nu al niet zelden schommelingen van meer dan 10 cent per kilowattuur over de dag. Je kunt daar gebruik van maken met behulp van een slimme batterij. Dat is dus de toekomst. De grote vraag is natuurlijk hoe we daar nu op voor moeten voorsorteren.’

Goedkoop alternatief
Volgens Zwang is subsidiëring van thuisbatterijen de verstandigste keuze. Dat heeft alles te maken met de capaciteit van het huidige elektriciteitsnet. Grote delen van Nederland zitten op slot en dat is een acuut en groot probleem. Zo meldde Netbeheer Nederland onlangs dat levering van zonnestroom aan het elektriciteitsnet steeds minder vanzelfsprekend wordt voor consumenten.

‘Dat remt de energietransitie, van huishoudens en dus ons hele land’, aldus Zwang. ‘Capaciteitsuitbreiding van de netten is onontkoombaar, ook gezien het tempo van elektrificatie, maar dat gaat langzaam en het is duur. Thuis- en buurtbatterijen vormen een belangrijke oplossing voor het ontlasten van het net en gaande houden van de uitrol van pv-systemen. Bovendien is het een goedkoop alternatief voor netverzwaring. Momenteel kost dat netbeheerders ieder jaar zo’n 1 miljard euro. Zet daar de komende 10 jaar een subsidiëring van batterijen tegenover en je bespaart een heleboel geld, ook op investeringen die wellicht voor de lange termijn niet strikt noodzakelijk zijn. Dat kwartje moet nog vallen bij de overheid, maar het is wel de weg die we moeten bewandelen. Zo maakt een aanschafpremie van zo’n 40 procent een thuisbatterij al snel interessant, zeker met de afbouw van de saldering in het vooruitzicht. En het faciliteert grootschalige uitrol, wat de prijzen naar beneden brengt en dus het ontstaan van een markt die binnen een decennium op zichzelf kan staan.’

Bekijk een overzicht van thuisbatterijen om zonne-energie op te slaan die in Nederland en Vlaanderen te koop zijn hier in de Solar Magazine Productzoeker.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten