logo
wvhj2023
© Wichien Tepsuttinun | Dreamstime.com
© Wichien Tepsuttinun | Dreamstime.com
22 juni 2021

Pricewise: bijna helft eigenaren maakt zonnepanelen nooit schoon

41 procent van de eigenaren van zonnepanelen heeft deze nog nooit schoongemaakt. Dat blijkt uit onderzoek van Pricewise. De online-prijsvergelijker heeft samen met Panel Inzicht 500 Nederlanders ondervraagd.

Uit het onderzoek blijkt verder dat 49 procent van de zonnepanelenbezitters niet weet dat zonnepanelen rendement verliezen als ze vies zijn.

Vogelpoep
Het neerdwarrelen van stof heeft niet veel impact op het rendement van zonnepanelen – bij een regenbui spoelt dit stof weg – uitwerpselen van vogels kunnen dat wel hebben.

Volgens Tomas Bleker, energiespecialist bij Pricewise, bestaan er veel misverstanden over het schoonmaken van zonnepanelen. ‘Er wordt vaak gedacht dat een regenbui het vuil van de zonnepanelen spoelt, waardoor veel mensen hun panelen niet of nauwelijks schoonmaken. Dat schoonspoelen klopt deels. De regen haalt het stof grotendeels weg, maar vogelpoep is hardnekkig en blijft zitten. Het gevolg? Rendementsverlies. En dat niet alleen, je zonnepaneel kan zelfs beschadigen door de agressieve samenstelling als de uitwerpselen te lang blijven zitten.’

Verzekering
De meeste zonnepanelenbezitters – 54 procent – denken volgens Bleker ten onrechte dat hun zonnepaneel niet kan beschadigen door vogelpoep. ‘Als je te lang vuil op een zonnepaneel laat zitten, kan dit schade veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan de lak van je auto. De uitwerpselen van een vogel branden in de lak waardoor doffe plekken en lakbeschadigingen ontstaan. Ditzelfde effect zie je op zonnepanelen. Hoewel verzekeraars wel het herstel van de schade vergoeden die door bijvoorbeeld hevige weersomstandigheden is ontstaan (red. noot: onzichtbare hagelschade wordt door veel verzekeraars niet vergoed), vergoeden zij geen kosten voor schade door nalatigheid. Het niet schoonmaken van de zonnepanelen valt namelijk onder eigen gebreken. Daarnaast is het altijd goed om te checken of zonnepanelen zijn meeverzekerd in jouw opstalverzekering. Is dit niet het geval of huur je een woning? Dan kun je een aparte verzekering voor zonnepanelen afsluiten.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten