Solar Magazine - Prijzen blijven stijgen: transport container zonnepanelen uit China kost nu ruim 11.000 dollar
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Prijzen blijven stijgen: transport container zonnepanelen uit China kost nu ruim 11.000 dollar
© Alptraum | Dreamstime.com

Prijzen blijven stijgen: transport container zonnepanelen uit China kost nu ruim 11.000 dollar

Voor de zevende week op rij is het transport van een container uit China naar Rotterdam duurder geworden. Het transport van een 40-voetscontainer met zonnepanelen kost inmiddels ruim 11.000 dollar.

Waar de prijs voor het transport van een container afgelopen januari zijn hoogtepunt bereikt leek te hebben met een niveau van 9.066 Amerikaanse dollar – en de prijs vervolgens daalde tot 7.476 Amerikaanse dollar op 1 april – is nu al wekenlang een prijsstijging zichtbaar.

World Container-index
Er zijn tal van oorzaken aan te wijzen voor de hoge transportkosten: van het tekort aan containers tot de blokkade van het Suezkanaal. Analisten van Drewry verwachten dat de tarieven ook  komende week zullen stijgen als gevolg van de implementatie van algemene tariefverhogingen, hoge transportvolumes en containertekorten.

Niet alleen de kosten voor het transport van een container van Shanghai naar Rotterdam bevindt zich op een recordniveau van 11.196 Amerikaanse dollar. De World Container-Index (WCI) van Drewry is ook afgelopen week gestegen, te weten met 3,4 procent naar 6.957,44 Amerikaanse dollar voor een container van 40 voet. Dat is ruim 300 procent hoger dan een jaar geleden. De WCI is een samenstelling van containervrachttarieven op 8 belangrijke routes van en naar de Verenigde Staten, Europa en Azië.

Ruim 10 dollar per zonnepaneel
Onderstaande grafiek toont de prijsontwikkeling in 2021 van het transport van een container van 40 voet van Shanghai naar Rotterdam.

Per container van 40 voet vervoeren Chinese fabrikanten zo’n 800 tot 900 zonnepanelen. Daarmee zijn de transportkosten voor een zonnepaneel sinds vorig jaar februari al met meer dan 10 Amerikaanse dollar per zonnepaneel gestegen. Vrijwel alle fabrikanten hebben om die reden in de afgelopen maanden de prijzen van hun zonnepanelen verhoogd, waarbij ook de hoge prijzen van silicium een rol spelen.

Deel dit bericht

Producten uit de Solar Magazine Productzoeker

Nu in Solar Magazine

Maart 2023

Certificeringsregeling in de maak bij InstallQ: ‘Licence to operate voor zakelijke pv-projecten’ iMVO-convenant hernieuwbare energie klaar: ‘Zonne-energiesector mag ogen niet sluiten, niks doen geen optie’ NIYATA...
Vacatures
Everday zoekt:

Ervaren accountmanager

Fulltime (40 uur) - Rosmalen, Graafsebaan 135
Triple Solar zoekt:

Service Monteur

Fulltime (40 uur) - Amsterdam, 1033 MT, Programmeurstraat 6-B
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!