logo
wvhj2023
© Enexis
© Enexis
16 juni 2021

13 procent weigeraars slimme meter is bang voor nadelen opbrengst zonnepanelen

13 procent van de Nederlanders die een slimme meter weigert, doet dit omdat hij bang is nadelen te ondervinden voor de opbrengst van zijn zonnepanelen. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS.

Het CBS heeft van februari tot en met juni 2020 ruim 3.600 Nederlanders van 18 jaar of ouder bevraagd voor het onderzoek Belevingen. De groep is gevraagd wat ze denken en doen in relatie tot klimaatverandering en energietransitie. Uit het onderzoek komt niet alleen informatie over het gebruik van de slimme meter naar voren, maar blijkt ook dat 21 procent van de eigenaren van een eengezinswoning binnen 2 jaar zonnepanelen wil kopen.

8 op de 10
Steeds meer woningen hebben een slimme meter. In 2020 heeft 79 procent van de eigenaren van eengezinswoningen naar eigen zeggen een slimme meter in huis; 45 procent van de eigenaren had deze nog geen 2 jaar.

Van degenen zonder meter wil 9 procent een slimme meter en is bereid daarvoor te betalen, 25 procent wil er wel een maar alleen als die gratis is, en 15 procent weet het niet. Bijna de helft van de eigenaren met een slimme meter maakt ook gebruik van een zogeheten verbruiksmanager: een app, website of los kastje waarmee op ieder moment inzicht in het gas- en energieverbruik verkregen kan worden. In totaal gebruikt 42 procent van alle woningeigenaren in 2020 een verbruiksmanager.

Privacy
De helft van de woningeigenaren zonder slimme meter, te weten 49 procent, wil er ook geen. Hiervan geeft bijna een kwart aan dat ze het nut er niet van inzien. 1 op de 5 wil geen slimme meter omwille van de privacy. Verder zegt 13 procent dus nadelen te zien bij teruglevering door zonnepanelen en 11 procent is bang voor onjuiste hoge meterstanden.

6 procent zegt te twijfelen over de veiligheid van de eigen gegevens bij aanwezigheid van een slimme meter.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten