Solar Magazine - 13 procent weigeraars slimme meter is bang voor nadelen opbrengst zonnepanelen
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
13 procent weigeraars slimme meter is bang voor nadelen opbrengst zonnepanelen
© Enexis

13 procent weigeraars slimme meter is bang voor nadelen opbrengst zonnepanelen

13 procent van de Nederlanders die een slimme meter weigert, doet dit omdat hij bang is nadelen te ondervinden voor de opbrengst van zijn zonnepanelen. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS.

Het CBS heeft van februari tot en met juni 2020 ruim 3.600 Nederlanders van 18 jaar of ouder bevraagd voor het onderzoek Belevingen. De groep is gevraagd wat ze denken en doen in relatie tot klimaatverandering en energietransitie. Uit het onderzoek komt niet alleen informatie over het gebruik van de slimme meter naar voren, maar blijkt ook dat 21 procent van de eigenaren van een eengezinswoning binnen 2 jaar zonnepanelen wil kopen.

8 op de 10
Steeds meer woningen hebben een slimme meter. In 2020 heeft 79 procent van de eigenaren van eengezinswoningen naar eigen zeggen een slimme meter in huis; 45 procent van de eigenaren had deze nog geen 2 jaar.

Van degenen zonder meter wil 9 procent een slimme meter en is bereid daarvoor te betalen, 25 procent wil er wel een maar alleen als die gratis is, en 15 procent weet het niet. Bijna de helft van de eigenaren met een slimme meter maakt ook gebruik van een zogeheten verbruiksmanager: een app, website of los kastje waarmee op ieder moment inzicht in het gas- en energieverbruik verkregen kan worden. In totaal gebruikt 42 procent van alle woningeigenaren in 2020 een verbruiksmanager.

Privacy
De helft van de woningeigenaren zonder slimme meter, te weten 49 procent, wil er ook geen. Hiervan geeft bijna een kwart aan dat ze het nut er niet van inzien. 1 op de 5 wil geen slimme meter omwille van de privacy. Verder zegt 13 procent dus nadelen te zien bij teruglevering door zonnepanelen en 11 procent is bang voor onjuiste hoge meterstanden.

6 procent zegt te twijfelen over de veiligheid van de eigen gegevens bij aanwezigheid van een slimme meter.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Juni 2022

Gerrit Hiemstra: ‘Energiesector en meteorologen moeten meer samenwerken’ Groothandels: tekort aan omvormers voor zonnepanelen houdt nog heel 2022 aan Jikke Biermasz: ‘Het Europese importheffingendossier voor zonnepanelen...
Vacatures
SolarToday zoekt:

Commercieel administratief medewerk(st)er

32-40 uur - Hendrik Figeeweg 1R, 2031BJ Haarlem
Winst uit je woning zoekt:

Teamleider Verduurzaming

Fulltime (40 uur) - Haarlem, 2011 MA
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!