Solar Magazine - Potentie voor opwekken 1,5 tot 4 terawattuur stroom met zonnepanelen langs snelwegen
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Potentie voor opwekken 1,5 tot 4 terawattuur stroom met zonnepanelen langs snelwegen
© Studio Marco Vermeulen

Potentie voor opwekken 1,5 tot 4 terawattuur stroom met zonnepanelen langs snelwegen

Er is in Nederland potentie om langs snelwegen 1,5 tot 4 terawattuur zonne-energie op te wekken. Dat blijkt uit een eerste inschatting van Rijkswaterstaat over ruimte voor zonnepanelen langs Nederlandse A-wegen.

In antwoord op vragen van de NOS heeft Rijkswaterstaat geïnventariseerd hoeveel ruimte er voor zonnepanelen is in de berm of middenberm.

5.500 kilometer Rijkswegen
Niet alle wegen in Nederland worden beheerd door Rijkswaterstaat. De meeste snelwegen (A-wegen) vallen onder beheer van het Rijk. En ook een aantal autowegen (N-wegen) wordt (gedeeltelijk) door Rijkswaterstaat beheerd. De overige wegen zijn in handen van andere wegbeheerders waaronder provincies, waterschappen en gemeenten.

Nederland telt circa 5.500 kilometer Rijkswegen, 7.800 kilometer provinciale wegen en ruim 120.000 kilometer gemeentewegen.

1 miljoen huishoudens
Langs de A-wegen blijkt nu voldoende ruimte om zonnestroom op te wekken voor zeker honderdduizenden tot meer dan 1 miljoen huishoudens. 

Rijkswaterstaat kondigde eerder deze maand een aanbesteding voor de realisatie van 4 zonnevelden aan. De openbare inschrijving voor realisatie start dit najaa​r. De zonneparken komen bij 4 op- en afritten langs de A7: Wognum (10), Abbekerk (10a), Medemblik (11) en Middenmeer (12). De aanbesteding is onderdeel van het pilotprogramma Hernieuwbare energie op rijksgrond, waar ervaring wordt opgedaan met het actief aan derden ter beschikking stellen van rijksgrond voor het opwekken van hernieuwbare energie. 

Drentse Zonneroute
Een ander omvangrijk project is de ‘Drentse Zonneroute A37’. Binnen het project worden de mogelijkheden van zonne-energie langs de A37 onderzocht, te weten op een traject van 42 kilometer tussen Hoogeveen en de Duitse grens. Op het traject kan naar verwachting 140 megawattpiek aan zonnepanelen worden geplaatst.

Voor de zogeheten landschappelijke inpassing van de panelen hebben inwoners uit de omgeving van de weg en andere betrokkenen wensen en ideeën aangedragen die de basis zijn voor het Esthetisch Programma van Eisen. Tot en met einde deze maand staat een proefopstelling van de zonneroute op het parkeerterrein aan de Vreding in Emmen. Daarna wordt de proefopstelling gedurende 2 weken geplaatst op het parkeerterrein van het Van der Valk hotel in Emmen. Bewoners en geïnteresseerden kunnen zo een beeld krijgen van de kleuren die gebruikt worden om de verschillende landschapstypen in Drenthe te onderscheiden.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

Installateurs zonnepanelen bang voor teruglopende verkopen: ‘Acties energiebedrijven olie op het vuur’ Verkiezingen: ‘Niet overdramatiseren als afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas in 2026 begint’...
Vacatures
Eigenenergie.net zoekt:

Coördinator Service en Onderhoud

Fulltime (40 uur) - 5667 KX Geldrop
Kremer Techniek zoekt:

Adviseur Duurzame Technieken

Fulltime (40 uur) - ‘s-Heerenberg
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!