Met de opening van het zonnepark is ook het startschot gegeven voor onderzoek van Hanzehogeschool Groningen naar de mogelijkheden van energieopslag. In deze studie wordt gekeken naar de mogelijkheden om bij een overvloed aan elektriciteit het opgeslagen water van het ene bassin over te pompen naar het naastgelegen bassin middels een vijzelpomp. In de nachtelijke uren stroomt dit water via een vijzelgenerator weer terug en wordt het weer omgezet in elektriciteit.
Beperkte netcapaciteit
Het project heeft bovendien een innovatieve oplossing om vanwege de beperkte netcapaciteit het stroomnet te ontlasten. Avebe levert rechtstreeks via zijn warmtekrachtcentrale restenergie aan het elektriciteitsnet. Wanneer er capaciteit en ruimte overblijft, kan het zonnepark deze beschikbare capaciteit gebruiken om nog meer energie te leveren aan het stroomnet.
Aardappelen
Het zonnepark heeft verder een dubbelfunctie. De zonnepanelen liggen boven de voormalige vloeivelden van Avebe. Dit gebied wordt tevens gebruikt als bufferbassin voor de waterzuiveringsinstallatie van de aardappelzetmeelfabriek van Avebe in Gasselternijveen. Om het zonnepark aan het zicht te onttrekken, is rondom een dijk aangelegd. Hiervoor is, onder andere, grond die met de aardappelen bij Avebe wordt aangevoerd, gebruikt.
Na de openingshandeling, in aanwezigheid van een klein gezelschap genodigden, kreeg Koning Willem-Alexander een rondleiding over het park. Hierbij sprak de koning met betrokken omwonenden over het participatieproces, met technici over de uitdagingen rond de aanleg van het park en met vertegenwoordigers van de initiatiefnemers Avitec infra & milieu, Solarfields Nederland en Royal Avebe over de samenwerking tijdens dit project.
De maart 2025-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de vakbeurs Solar Solutions Amsterdam, zonnecarports, het productteam circulaire zonnepanelen en de zakelijke zonnedakenmarkt.