logo
wvhj2023
© STAL
© STAL
17 mei 2021

STAL baant pad voor integratie pvt in agrarische daken: ‘Investeren in systeemoptimalisatie en volautomatische productie’

Binnen het innovatieproject Solar Tailored Agro Laminates (STAL) staat de ontwikkeling van lichtgewicht, constructieve dakelementen centraal waarmee zonnestroom en -warmte wordt opgewekt op agrarische daken.

Daarbij wordt dunnefilm-pv-technologie onder andere gecombineerd met zonthermische oplossingen van SolarTech International. In een pilot op een stal van een kalverenhouder in Hoevelaken wordt inmiddels proof of technology aangetoond. De weg naar commerciële marktuitrol is echter nog lang.

Alexander Schiebroek is al meer dan een decennium directeur bij SolarTech International, ontwikkelaar van integrale zonthermische en pvt-oplossingen. Die worden onder de naam Energiedak in de markt gezet. Het eenvoudigste product bestaat uit dakbedekking met daaronder collectorplaten met leidingen die zonnewarmte aan het dak onttrekken. Het plus-model heeft een toplaag van cigs-modules van Miasolé en is dus tevens geschikt voor de productie van groene stroom.

Prefab
‘Met ons Multi Energy Panel bieden we tevens een pvt-oplossing die op schuine daken kan worden gemonteerd’, aldus Schiebroek. ‘Bij toepassing op grote oppervlakken is die echter niet per definitie optimaal. De installatie is, ook vanwege het gewicht van het product, doorgaans een zware klus en brengt daardoor ook risico’s met zich mee. Werken op een schuin dak vergt ook echt een andere aanpak dan op een plat dak. Daarnaast heeft niet ieder dak voldoende draagvermogen. Het volledig benutten van het oppervlak is bovendien niet mogelijk vanwege de standaard paneelmaten. Dat komt de esthetische waarde van het project en het maximaliseren van het rendement niet ten goede. Om die nadelen te ondervangen, wilden we een lichtgewicht constructief prefab pvt-dakdeel ontwikkelen dat in ieder gewenst formaat gemaakt kan worden: de Energiekap. De agrarische sector biedt uitgesproken marktkansen voor zo’n type product, in het bijzonder omdat er op korte termijn nog heel veel asbestdaken worden vervangen.’

Melkvoeding
Nederland telt zo’n 55.000 boerderijen en 131.000 stallen met een gemiddeld dakoppervlak van zo’n 1.000 vierkante meter. Leg je dat areaal vol met zonnepanelen, dan is het goed voor een vermogen van 10 tot 15 gigawattpiek. De stroom die opgewekt wordt, kan (deels) ingezet worden voor zelfconsumptie. Boerenbedrijven hebben echter niet alleen behoefte aan elektriciteit, maar ook aan warmte. Dat geldt ook voor Herry den Besten uit Hoevelaken, zelfverklaard empathische veehouder met een flinke en voorspelbare warmtevraag. ‘Op zijn bedrijf wordt het hele jaar door 2 keer per dag melkvoeding bereid voor de kalveren door het stoken van aardgas’, vertelt Schiebroek. ‘Door een eerste verwarmingsslag te maken met behulp van een pvt- systeem kan een enorme stap in verduurzaming worden gezet zonder dat daar seizoensopslag voor nodig is. Wij kenden Herry al langer als een moderne ondernemer die al aan vele innovatieprojecten deelnam. Zijn bedrijf is dus de ideale plek om de technologie die we binnen STAL ontwikkelden te demonstreren.’

Grote ambitie
Het innovatieproject STAL kwam januari 2019 uit de startblokken met financiering door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) via de regeling Hernieuwbare Energie (HER). Deelnemers aan het consortium zijn Solarge, Kameleon Solar, Vanderleegte Werkt, Taylor, Expice, Stichting Gelijkstroom, Den Besten Service en SolarTech. De penvoerder is TNO, een van de leidende organisaties in Solliance Solar Research, het samenwerkingsverband waarbinnen al het TNO-onderzoek naar dunnefilm-pv is ondergebracht. Dat aanzienlijke en brede veld van stakeholders weerspiegelt een grote ambitie. Die omvat niet alleen het ontwikkelen, produceren en testen van een pvt-geïntegreerd dakelement, maar ook systeemoptimalisatie en de ontwikkeling en opschaling van productietechnologie om in grote volumes te kunnen fabriceren.

Lees hier het volledige artikel ‘Het werk is nog niet gedaan, verder investeren in systeemoptimalisatie en volautomatische productie’ in de mei 2021-editie van Solar Magazine.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten