logo
wvhj2023
© Dashark | Dreamstime.com
© Dashark | Dreamstime.com
11 mei 2021

IEA: dalende prijzen zonnepanelen tenietgedaan door stijgende prijzen grondstoffen

De prijsdaling van zonnepanelen die in de eerste helft van 2020 plaatsvond, is tenietgedaan door de stijgende grondstofprijzen als gevolg van tekorten. Dat stelt het internationaal energieagentschap IEA.

In zijn Renewable Energy Market Update 2021 schrijft het IEA dat de prijzen van zonnepanelen van juli 2020 tot april 2021 zijn gestegen als gevolg van problemen in de toeleveringsketen en stijgende grondstofprijzen.

25 procent
De prijsdaling van 25 procent – die zich voordeed tussen januari en juni 2020 – is daarmee tenietgedaan. De onderzoekers wijzen onder meer naar 2 branden in siliciumfabrieken in de provincie Xinjiang waardoor de wereldwijde siliciumproductie bijna gehalveerd werd en de siliciumprijzen met 60 procent stegen in september 2020.

Hoewel de productiecapaciteit sindsdien geleidelijk is hersteld en de kosten van siliciummaterialen startten te dalen, waren de prijzen eind 2020 nog steeds aanzienlijk hoger dan eerder in het kalenderjaar vanwege een krap evenwicht tussen vraag en aanbod en vertragingen bij de ingebruikname van nieuwe productiecapaciteit in andere Chinese provincies.

Glas, staal, koper en vrachtkosten
Ondertussen neemt ook de kostprijs van verschillende andere materialen voor de fabricage van zonnepanelen aanzienlijk toe. In de tweede helft van 2020 stegen de glasprijzen van pv-kwaliteit met 50 procent, voornamelijk als gevolg van de groeiende vraag naar bifaciale zonnepanelen en vertragingen bij de modernisering van dure productielijnen.

De staal- en koperprijzen stegen bovendien ook met 40 procent tussen september 2020 en maart 2021, gestimuleerd door een snel economisch herstel in China en andere opkomende economieën. Bovendien hebben de relatief hogere olieprijzen en het herstel van de wereldeconomie van de pandemie de wereldwijde vrachtkosten verdrievoudigd waardoor de prijs van Chinese zonnepanelen die over de hele wereld worden geëxporteerd, stijgt.

Uitdaging projectontwikkelaars
Op korte termijn vormen relatief hoge zonnepaneelprijzen volgens het IEA een uitdaging voor ontwikkelaars die veilingen hebben gewonnen met krappe marges. Dit omdat zij gokten op dalende zonnepaneelprijzen, maar geen zonnepanelen hebben gekocht.

Daarbij merkt het IEA op dat de zonnepaneelprijzen slechts 20 tot 30 procent van de kosten van een pv-systeem uitmaken, waardoor de recente prijsontwikkelingen slechts ‘een beperkt effect’ hebben op de totale projectkosten. Bovendien zal de impact van beperkingen in de toeleveringsketen en hogere grondstofprijzen op zonnepaneelprijzen volgens IEA naar verwachting niet duren tot 2021. Het Chinese marktonderzoeksbureau PV InfoLink stelde eerder deze week echter dat het siliciumtekort tot februari 2021 kan aanhouden.

Nieuwe polysiliciumfabrieken
IEA stelt dat verschillende nieuwe polysiliciumfabrieken buiten de provincie Xinjiang in 2021 en 2022 operationeel worden, waardoor de bevoorrading wordt vergroot en de Chinese productie geografisch wordt gediversifieerd. Ten tweede hebben producenten van glas van pv-kwaliteit hun productie al opgeschaald om aan de groeiende vraag te voldoen. Over het algemeen verwacht het IEA dat, ondanks de relatief hoge grondstof- en transportprijzen, de prijzen van zonnepanelen eind 2021 lager zullen zijn dan de gemiddelde (Chinese) prijs in 2020, die rond de 20,5 Amerikaanse dollarcent per wattpiek lag.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten