logo
wvhj2023
hero-image
6 april 2021

32 procent Nederlandse stroom in maart duurzaam opgewekt, meerdere records sneuvelen

32 procent van de Nederlandse stroom was in maart afkomstig van hernieuwbare-energiebronnen waaronder windmolens en zonnepanelen. In maart zijn diverse records gesneuveld. Dat blijkt uit cijfers van Energieopwek.nl.

In totaal werd in de maand maart 11 procent meer hernieuwbare energie – elektriciteit, warmte en transportbrandstof – geproduceerd dan in maart vorig jaar. Dat alles blijkt uit de maandcijfers van Energieopwek.nl

Top 10
In de top 10 van duurzame productiedagen staan nu 6 dagen in maart. Op recorddag 13 maart 2021 leverden windmolens en zonnepanelen bijna 50 procent van de Nederlandse stroomvraag.

Samen met de topdagen in januari bezet het jaar 2021 8 plekken in onderstaande top 10. De stijging komt vooral dankzij de toename van het opgestelde vermogen aan windmolens en zonnepanelen.


Even 77 procent duurzame stroom
De maand maart maakte ook heel even de toekomst waar. Op 26 maart werd korte tijd 77 procent van alle stroom duurzaam opgewekt. De Klimaat- en Energieverkenning (KEV) van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) stelt dat in 2030 gemiddeld 75 procent van de stroomproductie hernieuwbaar is.


Over de hele maand kwam het aandeel hernieuwbaar in de stroomproductie ook hoger uit dan vorig jaar. Zo’n 32 procent kwam uit hernieuwbare bronnen tegen 28 procent in maart vorig jaar.

Elektriciteit

Percentage

Conventioneel

68,0 procent

Wind op land

8,5 procent

Biomassa

8,3 procent

Zonnepanelen

8,2 procent

Wind op zee

6,9 procent

Waterkracht

0,1 procent

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten