Solar Magazine - Minister vraagt VNG om modelverordening groene heffingskorting voor ozb-belasting zonnepanelen
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Minister vraagt VNG om modelverordening groene heffingskorting voor ozb-belasting zonnepanelen
© Hansenn | Dreamstime.com

Minister vraagt VNG om modelverordening groene heffingskorting voor ozb-belasting zonnepanelen

Minister Ollongren heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) verzocht om een modelverordening op te stellen die het voor gemeenten eenvoudiger maakt een groene heffingskorting toe te passen.

Minister Ollongren meldde afgelopen januari dat zonnepanelen op daken van woningen vrijstellen van ozb-belasting te complex zou zijn. Het invoeren van een groene heffingskorting werd daarbij door de minister als een goed alternatief genoemd.

275 euro
De hoogte van de groene heffingskorting kan afhankelijk worden gesteld van het aantal verduurzamingsmaatregelen dat door de huiseigenaar wordt uitgevoerd.

Een eenmalige groene heffingskorting voor zonnepanelen ter hoogte van 275 euro zou volgens Ollongren bijvoorbeeld voor de huiseigenaar de hogere ozb-belasting compenseren voor een periode van 25 jaar.

Introduceren
De minister heeft de VNG nu gevraagd bij gemeenten het gebruik van de groene heffingskorting onder de aandacht te brengen. Om gemeenten te stimuleren de bestaande optie van een groene heffingskorting in hun gemeente te introduceren, nodigt zij de VNG en de gemeenten uit om samen een modelverordening op te stellen die het voor gemeenten eenvoudiger maakt de groene heffingskorting toe te passen.

Daarnaast wil Ollongren met gemeenten in gesprek gaan over de ondersteuning van sportverenigingen. ‘Hiertoe is artikel 220f Gemeentewet tijdens de behandeling van het Belastingplan 2019 bij amendement aangepast. Gemeenten hebben hierdoor de mogelijkheid om onder andere sportaccommodaties voor de onroerendzaakbelasting (ozb) tegen het woningentarief te belasten in plaats van het niet-woningentarief’, aldus de minister. ‘De VNG en gemeenten hebben eerder aangegeven dat artikel 220f Gemeentewet, voor gemeenten niet uitvoerbaar is.’ In overleg met de VNG en de gemeenten wil Ollongren bekijken of en hoe de gedachte achter de wettelijke bepaling het beste uitgevoerd kan worden.

Eerder

Deel dit bericht

Producten uit de Solar Magazine Productzoeker

Nu in Solar Magazine

Juni 2022

Gerrit Hiemstra: ‘Energiesector en meteorologen moeten meer samenwerken’ Groothandels: tekort aan omvormers voor zonnepanelen houdt nog heel 2022 aan Jikke Biermasz: ‘Het Europese importheffingendossier voor zonnepanelen...
Vacatures
VDH Solar zoekt:

Accountmanager binnendienst

Fulltime (40 uur) - Hazerswoude, 2391 PV, 1
Van der Valk Solar Systems BV zoekt:

Account Manager Channel Sales

Fulltime (40 uur) - Den Hoorn, 2635 BG 18
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!