Solar Magazine - Brabant onderzoekt kernenergie vanwege tekort aan wind- en zonne-energie
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Brabant onderzoekt kernenergie vanwege tekort aan wind- en zonne-energie
© Brabant

Brabant onderzoekt kernenergie vanwege tekort aan wind- en zonne-energie

Brabant gaat onderzoek doen naar de mogelijke inzet van kernenergie, omdat de provincie er rekening mee houdt dat er niet genoeg elektriciteit met windmolens en zonnepanelen opgewekt kan worden.

Dat meldt de provincie in de Uitvoeringsagenda Energie 2021-2023.

Doelstellingen behouden
De Uitvoeringsagenda Energie 2021-2023 is een herijking van het Uitvoeringsprogramma Energie 2020-2023. Brabant stelt hiermee in te zetten op andere en nieuwe accenten in de uitvoering. ‘Geen fundamenteel andere koers, wel nieuwe accenten in de uitvoering’, aldus de provincie.

De provincie blijft haar energiedoelstellingen nastreven ten aanzien van duurzame energie – te weten 50 procent van de energie in 2030 opwekken uit duurzame bronnen – en CO2-reductie – in 2030 50 procent reductie van de CO2-uitstoot ten opzichte van 1990.

Kernenergie
De provincie Brabant verwelkomde vorig jaar een nieuwe coalitie bestaande uit de VVD, Forum voor Democratie, CDA en Lokaal Brabant. Kernenergie werd destijds al als een mogelijke optie genoemd in het coalitieakkoord.

‘Er wordt op dit moment al een groot aantal opwekprojecten gerealiseerd en voorbereid in Brabant, met name op het gebied van zonne- en windenergie’, schrijft het provinciebestuur nu in de uitvoeringsagenda. ‘Een opgave die zich sterk ruimtelijk manifesteert. Naast elektriciteit uit wind en zon zien we in Brabant ook potentie voor andere (innovatieve) technieken. Dit omdat we er rekening mee houden dat de groei van weersafhankelijke duurzame energie wellicht niet (tijdig) voldoende zal zijn voor de gestelde doelen. Daarom doen we onder andere onderzoek naar de mogelijke inzet van kernenergie. We richten ons hierbij zowel op conventionele (generatie III) uranium reactoren, als op de innovatieve generatie IV-reactoren (waaronder thorium MSR).’

Brede discussie
De resultaten van het onderzoek zijn het startpunt voor een brede discussie in en tussen Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten.

Op basis van de discussies wordt in de komende periode een provinciaal standpunt bepaald en een vervolgaanpak uitgewerkt.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Juni 2022

Gerrit Hiemstra: ‘Energiesector en meteorologen moeten meer samenwerken’ Groothandels: tekort aan omvormers voor zonnepanelen houdt nog heel 2022 aan Jikke Biermasz: ‘Het Europese importheffingendossier voor zonnepanelen...
Vacatures
Winst uit je woning zoekt:

Teamleider Verduurzaming

Fulltime (40 uur) - Haarlem, 2011 MA
Zon Advies Nederland zoekt:

Installateur Zonnepanelen

Fulltime (40 uur) - Elst, 6662NE 25
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!