Solar Magazine - Stroomversnelling: maak beter voorstel voor afbouw salderingsregeling voor zonnepanelen
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Stroomversnelling: maak beter voorstel voor afbouw salderingsregeling voor zonnepanelen
© Hansen | Dreamstime.com

Stroomversnelling: maak beter voorstel voor afbouw salderingsregeling voor zonnepanelen

De extra tijd die ontstaat doordat de Tweede Kamer de afbouw van de salderingsregeling controversieel heeft verklaard, moet worden benut om een alternatief voorstel te maken. Daarvoor pleit Stroomversnelling.

Stroomversnelling is een non-profitorganisatie die zich bezighoudt met energietransitie in woningen en wijken. De organisatie toonde zich in 2019 al een tegenstander van de afbouw van de salderingsregeling. De organisatie hield destijds een pleidooi om geen afbouw, maar een ombouw van de regeling te realiseren.

Problemen huursector
De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel voor de afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen begin februari definitief controversieel verklaard. Daarmee wordt de wet in de Tweede Kamer pas na de verkiezingen behandeld en wordt de afbouw mogelijk vertraagd. Dat laatste ziet Stroomversnelling als een positieve ontwikkeling en een kans.

‘Eerder is al gewezen op de negatieve effecten van het huidige wetsvoorstel op de voortgang van energietransitie in het algemeen, en meer specifiek op de problemen die het oplevert in de huursector, waar het bijvoorbeeld direct zal raken aan de opschaling van nul-op-de-meter woningrenovaties. Hierdoor zal veel nuttig beschikbaar dakoppervlak – en dus duurzame-energieopwekking – onbenut blijven’, aldus Stroomversnelling.

Alternatief voor nieuwe regering
Stroomversnelling heeft nu voor de nieuwe regering een reeks uitgangspunten opgesteld die na de verkiezingen kunnen worden meegenomen in de discussie over het wetsvoorstel.

Ten eerste moet de nieuwe minister van Economische Zaken en Klimaat ervoor gaan zorgen dat de nieuwe regeling gunstiger wordt voor woningen die voldoen aan een minimale energieprestatie. ‘Door de introductie van de nieuwe energielabelsystematiek is binnen afzienbare tijd voor elke woning inzichtelijk wat de huidige energieprestatie is. Woningcorporaties hebben sowieso de opgave om hun woningbezit 2050-ready te maken, door aan de standaard uit het Klimaatakkoord te voldoen. Op deze manier blijven investeringen van woningcorporaties in zonnepanelen ook rendabel onder de nieuwe regeling en is er een extra stimulans om woningen op het niveau 2050 te brengen.’

Minimum zelfconsumptie
Verder wil Stroomversnelling in de ‘salderingsregeling 2.0’ bewoners met zonnepanelen die aan kunnen tonen dat een minimumaandeel van de opgewekte elektriciteit door henzelf wordt geconsumeerd, de mogelijkheid geven het restant volledig te salderen. ‘Op deze manier ontstaat er een stimulans voor zelfconsumptie en wordt de impact op het elektriciteitsnet – een van de nadelen van de huidige regeling – verkleind.’

​Lees hier alle artikelen uit het dossier van Solar Magazine over de salderingsregeling.

Deel dit bericht

Producten uit de Solar Magazine Productzoeker

Nu in Solar Magazine

Juni 2022

Gerrit Hiemstra: ‘Energiesector en meteorologen moeten meer samenwerken’ Groothandels: tekort aan omvormers voor zonnepanelen houdt nog heel 2022 aan Jikke Biermasz: ‘Het Europese importheffingendossier voor zonnepanelen...
Vacatures
Winst uit je woning zoekt:

Teamleider Verduurzaming

Fulltime (40 uur) - Haarlem, 2011 MA
Wattkraft GmbH & Co. KG zoekt:

Management Assistent

<24 uur - Utrecht
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!