Solar Magazine - Mijlpaal Europa: meer duurzame dan fossiele stroom, Nederland snelste groeier met zonne-energie
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Mijlpaal Europa: meer duurzame dan fossiele stroom, Nederland snelste groeier met zonne-energie
© Solarfields

Mijlpaal Europa: meer duurzame dan fossiele stroom, Nederland snelste groeier met zonne-energie

Duurzame energie heeft in 2020 in Europa fossiele energie ingehaald. Voor het eerst in de geschiedenis werd meer elektriciteit opgewekt uit hernieuwbare dan fossiele energiebronnen. Zonne-energie rukt het snelst op.

De opwekking van windenergie steeg in 2020 met 9 procent en de opwekking van zonne-energie zelfs met 15 procent. Samen hebben ze in 2020 een vijfde van de elektriciteit in Europa opgewekt. Dit alles blijkt uit onderzoek van Ember en Agora Energiewende.

Wind- en zonne-energie dominant
Sinds 2015 hebben wind en zonne-energie volgens de onderzoekers de gehele Europese groei in hernieuwbare-energiebronnen verzorgd, aangezien de groei van bio-energie tot stilstand is gekomen en de opwekking van waterkracht ongewijzigd blijft.

In 2020 steeg het percentage hernieuwbare energie op het Europese elektriciteitsnet naar 38 procent ten opzichte van 34,6 procent in 2019. Daarmee werd voor het eerst fossiel gestookte elektriciteitsopwekking ingehaald, omdat het marktaandeel daarvan daalde tot 37 procent.  Op landsniveau bereikten ook Duitsland en Spanje voor het eerst deze mijlpaal, beide elektriciteitsmarkten kenden meer duurzame dan fossiele energie. 

Groei te traag
Toch verloopt de stijging van het aandeel hernieuwbare energie volgens de onderzoekers nog steeds te traag. De groei van de opwekking van wind- en zonne-energie moet namelijk bijna verdrievoudigen om de Europese Green Deal-doelstellingen voor 2030 te halen: van 38 terawattuur per jaar gemiddelde groei in 2010-2020 naar 100 terawattuur per jaar gemiddelde groei tussen 2020-2030.

Het is volgens de onderzoekers wel bemoedigend dat wind- en zonne-energie in 2020 met 51 terawattuur zijn gestegen, ruim boven het gemiddelde van 2010-2020, ondanks de impact van de coronacrisis. De EU-landen moeten toezeggingen voor 2030 aanzienlijk opvoeren, want op dit moment bedragen de nationale energie- en klimaatplannen slechts ongeveer 72 terawattuur nieuwe wind- en zonne-energie per jaar en niet de 100 terawattuur per jaar die nodig zal zijn.

Grootste stijging in Nederland, ook België scoort goed
De opwekking van wind en zonne-energie groeide afgelopen jaar met 10 procent in de 27 EU-landen. Nederland zag de grootste stijging van de opwekking van wind- en zonne-energie.

De onderzoekers stellen dat Nederland 'na jaren van trage inzet een inhaalslag maakt'. De grootste stijgingen vonden na Nederland (40 procent) plaats in Zweden (36 procent) en België (28 procent).

Onderstaande grafieken tonen de groei en respectievelijk de positie op de Europese ranglijst.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Juni 2022

Gerrit Hiemstra: ‘Energiesector en meteorologen moeten meer samenwerken’ Groothandels: tekort aan omvormers voor zonnepanelen houdt nog heel 2022 aan Jikke Biermasz: ‘Het Europese importheffingendossier voor zonnepanelen...
Vacatures
Wattkraft GmbH & Co. KG zoekt:

Management Assistent

<24 uur - Utrecht
Green Energy Storage zoekt:

Projectleider Ontwikkeling

Fulltime (40 uur) - Ceresstraat 1, 4811 CA Breda
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!