logo
wvhj2023
© Butenkow | Dreamstime.com
© Butenkow | Dreamstime.com
22 januari 2021

China installeert in 1 maand tijd 23,3 gigawattpiek zonnepanelen

China heeft in december maar liefst 23,3 gigawattpiek aan zonnepanelen geïnstalleerd. In 2020 zag het land het opgestelde vermogen groeien met 48,2 gigawattpiek. Dat meldt de National Energy Administration (NEA).

Een jaar eerder installeerde het Aziatische land ‘slechts’ 30,22 gigawattpiek aan zonnepanelen.

23,3 gigawattpiek in 1 maand
Traditiegetrouw installeert China in het laatste kwartaal van het kalenderjaar een grote hoeveelheid zonnepanelen en dat was ook in 2020 het geval. In de laatste 3 maanden van het jaar installeerde het land maar liefst 29,5 gigawattpiek aan zonnepanelen. Vanwege naderende deadlines voor het opleveren van pv-projecten bedroeg het nieuw geïnstalleerde vermogen in de maand december het extreme getal van 23,3 gigawattpiek. Ter referentie: Europa installeerde in het gehéle kalenderjaar 2020 slechts 18,7 gigawattpiek.

Voor China betekent het dat het land in 1 maand tijd bijna net zoveel zonnepanelen installeerde als in de 11 maanden daarvoor. Inmiddels telt het land 252,5 gigawattpiek aan opgesteld pv-vermogen. Waar China volgens het 13e vijfjarenplan (red. vervaardigd in 2016) eind 2020 over 105 gigawattpiek aan zonnepanelen zou moeten beschikken, is dat doel met 140 procent overtroffen.

Vijfjarenplannen
Marktanalist Frank Haugwitz van Asia Europe Clean Energy (Solar) Advisory (AECEA) noemt diverse redenen voor ‘deze fenomenale prestatie’ van afgelopen kalenderjaar. ‘Het is met name het resultaat van het toenemende optimisme van nationale energiebedrijven en staatsbedrijven. Voor een groot deel gedreven door regelgeving, dat wil zeggen de nalevingsvereisten voor de hernieuwbare portfoliostandaard en de toezegging van China om een piek van zijn koolstofemissies te bereiken rond 2030. Tegen deze achtergrond streven 12 van deze bedrijven al naar een portfolio van 200 gigawattpiek aan zonnepanelen tegen 2025.’

Volgens Haugwitz heeft inmiddels de helft van de 31 Chinese provincies al een 14e vijfjarenplan voor de periode 2021-2025 gepubliceerd. Daarin zou de voortdurende steun aan hernieuwbare energie centraal staan. ‘Hoewel in sommige van deze plannen duidelijke doelstellingen voor installatiedoelen ontbreken, mikt slechts een handvol van hen al op de uitrol van 120 gigawattpiek aan zonnepanelen in de komende 5 jaar. Bovendien presenteert de stad Shanghai binnenkort een actieplan voor het terugdringen van zijn koolstofemissies. De stad streeft ernaar om in 2025 zijn koolstofemissiepiek te bereiken, dat wil zeggen 5 jaar eerder dan de nationale doelstelling. Gezien het nationale belang van Shanghai, kunnen andere grote steden in China dit voorbeeld volgen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten